Ματαιώθηκε μία ακόμα τουρκική προεκλογική συγκέντρωση στη Γερμανία

Τη ματαίωση μίας ακόμα προεκλογικής συγκέντρωσης σε γερμανικό έδαφος σχετικά με το τουρκικό δημοψήφισμα για συνταγματική αναθεώρηση αποφάσισε η γερμανική Αστυνομία.

Στη συγκέντρωση, που επρόκειτο να γίνει αύριο Τρίτη στο Αμβούργο, στη βόρεια Γερμανία, ήταν προγραμματισμένο να λάβει μέρος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Δήμος της πόλης όμως την ματαίωσε επειδή διαπιστώθηκαν προβλήματα στο σύστημα πυρασφάλειας του χώρου.

Οι διοργανωτές είναι ελεύθεροι να βρουν άλλον χώρο για την εκδήλωση, διευκρινίζει η Αστυνομία στην ανακοίνωσή της. Αναμενόταν να συμμετάσχουν 250-300 άνθρωποι.

Δύο γερμανικές πόλεις ακύρωσαν την περασμένη εβδομάδα προεκλογικές συγκεντρώσεις στις οποίες θα μιλούσαν υπουργοί της τουρκικής κυβέρνησης. Στις περισσότερες περιπτώσεις επικαλέστηκαν τεχνικούς λόγους ή το γεγονός ότι δεν είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων για την άφιξη των υψηλόβαθμων αξιωματούχων.

Η γερμανική κυβέρνηση διευκρίνισε ότι δεν λαμβάνει η ίδια αυτές τις αποφάσεις και ότι επαφίεται στις δημοτικές αρχές να κρίνουν εάν είναι δυνατόν να γίνουν οι προεκλογικές συγκεντρώσεις.

Ωστόσο, ο τούρκος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε την Κυριακή «ναζιστική πρακτική» την απαγόρευση των προεκλογικών συγκεντρώσεων όπου θα εμφανίζονταν τούρκοι υπουργοί.

Η τοποθέτηση Ερντογάν προκάλεσε ενόχληση στη Γερμανία και την Ευρώπη, όμως το Βερολίνο επέλεξε να μην κλιμακώσει την ένταση.

Το δημοψήφισμα θα λάβει χώρα στις 16 Απριλίου. Η αναθεώρηση που έχει προτείνει η κυβέρνηση προβλέπουν κατάργηση της πρωθυπουργίας και μεταφορά των εκτελεστικών εξουσιών στην προεδρία, η οποία γίνεται πλέον ο κεντρικός πόλος εξουσίας.

Παράλληλα, ο πρόεδρος θα έχει το δικαίωμα να διατηρεί τη σχέση του με το κόμμα του, ενώ έως τώρα ήταν υποχρεωμένος να είναι κομματικά ανεξάρτητος.
Πηγή: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο - skai.gr