Ισραήλ: 18 μήνες φυλακή σε λοχία για την δολοφονία Παλαιστίνιου υπόπτου

Σε 18 μήνες σε στρατιωτική φυλακή, καταδικάστηκε ισραηλινός στρατιώτης που κρίθηκε ένοχος για τον θανάσιμο τραυματισμό Παλαιστίνιου, που ήταν ύποπτος για επίθεση με μαχαίρι εις βάρος άλλου ισραηλινού στρατιώτη.

Τον Μάρτιο του 2016, ο λοχίας Έλορ Αζαρία υπηρετούσε στη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης, όπου δύο Παλαιστίνιοι επιτέθηκαν με μαχαίρι και τραυμάτισαν, ελαφρά, έναν συνάδελφό του στρατιώτη.

Ένας από τους δράστες σκοτώθηκε αμέσως από τα πυρά ενώ ο άλλος, ο 21χρονος Αμπντ Ελφατάχ Ασαρίφ 21, τραυματίστηκε και κειτόταν στο έδαφος, ανίκανος να βλάψει οποιονδήποτε όταν, τουλάχιστον 10 λεπτά μετά την επίθεση, ο Αζαρία τον πυροβόλησε στο κεφάλι.

Ο πυροβολισμός του Παλαιστινίου βιντεοσκοπήθηκε από έναν Παλαιστίνιο ακτιβιστή υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων και το βίντεο διανεμήθηκε σε ειδησεογραφικούς οργανισμούς, γεγονός που εξασφάλισε διεθνή προσοχή στο επεισόδιο.

«Του αξίζει να πεθάνει», φέρεται να είπε ο Αζάρια σε έναν άλλον στρατιώτη, αμέσως αφού πυροβόλησε θανάσιμα τον Παλαιστίνιο.

Το δικαστήριο ανακοίνωσε, επίσης, στον Αζαρία τον υποβιβασμό του σε οπλίτη και την δωδεκάμηνη επιτήρησή του, μετά το πέρας της φυλάκισής του.

Περίπου 150 διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω απτό το υπουργείο Άμυνας του Τελ Αβίβ, όπου εδράζεται το στρατιωτικό δικαστήριο στο οποίο δικάστηκε ο Αζαρία. Αρκετοί μάλιστα υποστήριζαν τον Αζαρία, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του λοχία και αναρτώντας σχετικά πανό. «Θάνατος στους τρομοκράτες», έγραφε ένα από τα πανό. «Ο λαός του Ισραήλ υποστηρίζει και τιμά των ήρωα στρατιώτη Έλορ Αζαρία», σημείωνε κάποιο άλλο.

Η υπόθεση του Αζαρία έχει διχάσει την ισραηλινή κοινή γνώμη, σχετικά με τον στρατιωτικό κώδικα ηθικής.
Πηγή: skai.gr