Πρόσκληση Μακρόν σε εταιρείες και ερευνητές που θέλουν να αφήσουν τον Τραμπ

Κάλεσμα στους επιστήμονες, ακαδημαϊκούς και επιχειρηματίες που βρίσκονται σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες να μετακομίσουν στη Γαλλία απηύθυνε ο κεντροαριστερός υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές Εμανουέλ Μάκρον.

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας, που έχει αναδειχτεί σε ένα από τα φαβορί σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, προέτρεψε τους επιστήμονες που εργάζονται στις ΗΠΑ κι εξειδικεύονται στα θέματα κλιματικής αλλαγής, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ή της υγείας και ανησυχούν για τη νέα πολιτική κατάσταση να αναζητήσουν καταφύγιο στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

«Θέλω όλοι εκείνοι που σήμερα ενσαρκώνουν την καινοτομία και την αριστεία στις ΗΠΑ να ακούσουν όσα τους λέμε: από δω και στο εξής, από τον επόμενο Μάιο, θα έχετε μια νέα πατρίδα, τη Γαλλία» τόνισε ο κ. Μακρόν.

Χωρίς να κατονομάζει τον Ντόναλντ Τραμπ στη ομιλία που εκφώνησε στη Λιόν, στη νοτιοανατολική Γαλλία, ο 39χρονος υποψήφιος επισήμανε ότι η «ειλικρινής του πρόσκληση» απευθύνεται σε όλους τους «ερευνητές, τους ακαδημαϊκούς και τις εταιρείες στις ΗΠΑ που μάχονται τον σκοταδισμό και που σήμερα φοβούνται».

Ο κ. Μακρόν αναφέρθηκε και στην πρόθεση του αμερικανού προέδρου να χτίσει τείχος κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό, το οποίο συνέκρινε με τη Γραμμή Μαζινό στη Γαλλία, η οποία το 1940 δεν κατάφερε να εμποδίσει τους Ναζί να εισβάλουν στην χώρα.

«Δεν θέλω να οικοδομήσω κανένα τείχος. Μπορώ να διαβεβαιώσω ότι δεν προβλέπεται κανένα τείχος στο πρόγραμμά μου», υπογράμμισε ενώπιον περίπου 8.000 υποστηρικτών του. «Θυμάστε τη Γραμμή Μαζινό;» κατέληξε με νόημα.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Reuters