ΗΠΑ: Είμαστε στα πρώτα στάδια των συνομιλιών για τη μετακίνηση της ισραηλινής πρεσβείας

Στο αρχικό στάδιο των συνομιλιών βρίσκεται η αμερικανική κυβέρνηση για την εκπλήρωση της υπόσχεσης που έδωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, ότι θα μετακινήσει την αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ, από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου. 

Η είδηση της προόδου των συνομιλιών για τη μετακίνηση της πρεσβείας αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις στον αραβικό κόσμο. 

Η υπόσχεση του Τραμπ είχε προκάλεσε την κατακραυγή του αραβικού κόσμου που υποστήριξε ότι μια τέτοια κίνηση θα αποτελέσει ένα οδυνηρό πλήγμα σε κάθε προοπτική εξεύρεσης ειρηνικής επίλυσης.

«Είμαστε στα πολύ αρχικά στάδια των συζητήσεων για το θέμα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Sean Spicer ενώ σύμφωνα με συνεργάτες του δεν θα υπάρξει επικείμενη ανακοίνωση σχετικά με τη μεταφορά της πρεσβείας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε υποσχεθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, σε αντίθεση με την πολιτική που ακολουθούν οι περισσότερες χώρες της διεθνούς κοινότητας, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία το καθεστώς της Ιερουσαλήμ πρέπει να διευθετηθεί έπειτα από διαπραγματεύσεις.

Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση έγινε την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η τηλεφωνική επικοινωνία του Τραμπ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου. Η συζήτηση θα εστίαζε σε θέματα σχετικά με το παλαιστινιακό, την κατάσταση στη Συρία και την ιρανική απειλή.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ «ήταν πολύ καλή».

Πηγή: skai.gr