Γιούνκερ: Τραμπ, εμείς δεν πιέζουμε για απόσχιση του Οχάιο από τις ΗΠΑ

Σε ειρωνικά σχόλια προς το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ προχώρησε την Τετάρτη ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να σταματήσει να μιλάει για τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε την ο πρόεδρος της Κομισιόν, επισημαίνοντας ότι οι Ευρωπαίοι δεν ασκούν πιέσεις για να αποσχιστεί η... πολιτεία του Οχάιο από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στις αιχμηρές αναφορές του, λίγες ώρες πριν την ορκωμοσία του νέου αμερικανού προέδρου (σ.σ την Παρασκευή), ο Γιούνκερ δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση θα συνειδητοποιήσει ότι δεν θα πρέπει να βλάψει τις διατλαντικές σχέσεις, αλλά πρόσθεσε ότι παραμένει ασαφές ποιες πολιτικές θα ακολουθήσει ο Τραμπ.

Ο Γιούνκερ τόνισε στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο BR ότι είναι βέβαιος ότι κανένα κράτος της ΕΕ δεν θα ήθελε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Βρετανίας και να αφήσει το ευρωπαϊκό μπλοκ, παρά τις προβλέψεις του Τραμπ ότι «κι άλλες χώρες θα ακολουθήσουν την Βρετανία στην έξοδο από την ΕΕ».

«Ο κ. Τραμπ θα πρέπει επίσης να μην ενθαρρύνει έμμεσα (τα κράτη – μέλη) να το κάνουν αυτό» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν. «Εμείς δεν κάνουμε βόλτες ζητώντας από το Οχάιο για να αποχωρήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διευκρίνισε ότι ακόμη δεν έχει μιλήσει με τον Τραμπ - διαψεύδοντας τις δηλώσεις του νέου αμερικανού προέδρου. Ο Γιούνκερ δήλωσε ότι ο Τραμπ τον… μπέρδεψε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Ο Τραμπ μίλησε με τον κ. Τουσκ και μας μπέρδεψε» δήλωσε ο Γιούνκερ. «Έτσι είναι η διεθνής πολιτική… Όλα είναι θέμα λεπτομέρειας» είπε σκωπτικά.
Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας