Ο ιρακινός στρατός πήρε το Πανεπιστήμιο της Μοσούλης από το ISIS

Στα χέρια του ιρακινού στρατού έπεσε σήμερα μεγάλο μέρος του Πανεπιστημίου της Μοσούλης, μετά από σκληρές μάχες με το Ισλαμικό Κράτος, όπως ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις.

Το πανεπιστημιακό συγκρότημα ήταν ένα από τα σημαντικότερα προπύργια των τζιχανιστών στο ανατολικό τμήμα της Μοσούλης, που ελέγχεται πλέον σε μεγάλο βαθμό από τα ιρακινά στρατεύματα, μετά από τρεις μήνες πολιορκίας και αιματηρών οδομαχιών.

Χάρη στην επέλασή στο πανεπιστήμιο, οι ιρακινές δυνάμεις έθεσαν επίσης σε υπό τον έλεγχό τους και δεύτερη γέφυρα που συνδέει την ανατολική Μοσούλη με τη δυτική. Η πόλη χωρίζεται στα δύο από τον ποταμό Τίγρη και διαθέτει συνολικά πέντε γέφυρες, με τα ιρακινά στρατεύματα ελέγχουν πλέον τις δύο νοτιότερες εξ αυτών.

Σε συνδυασμό με τις νίκες των τακτικών δυνάμεων στα βόρεια προάστια, το επόμενο διάστημα ο ιρακινός στρατός μάλλον θα μπορέσει να καθαρίσει πλήρως την ανατολική όχθη του Τίγρη.

Παρά ταύτα, το ISIS ελέγχει ακόμα πλήρως το δυτικό τμήμα της Μοσούλης, που είναι μικρότερο μεν σε έκταση αλλά πιο πυκνοκατοικημένο. Οι τζιχαντιστές έχουν ήδη χρησιμοποιήσει πολλές φορές στην τακτική να κρύβονται ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό και δεν αποκλείεται να καταφύγουν εκ νέου σε αυτή τη λύση όταν ο στρατός θα προσπαθήσει να εισχωρήσει στην δυτική πλευρά.

Η Μοσούλη, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, είναι η de facto «πρωτεύουσα» του ISIS στο ιρακινό τμήμα του δήθεν «χαλιφάτου» του και βάση για τις επιχειρήσεις του. Τυχόν απελευθέρωση της πόλης θα αποτελέσει τεράστια νίκη για τη Βαγδάτη, η οποία μόλις πριν δύο χρόνια έβλεπε τους τζιχαντιστές να βρίσκονται λίγες δεκάδες χιλιόμετρα από τα περίχωρά της.
Πηγή: skai.gr