Στα πρόθυρα πολιτικής κρίσης η Πολωνία με αφορμή την ελευθεροτυπία

Στα πρόθυρα πολιτικής κρίσης βρίσκεται η Πολωνία μετά την απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει τον αριθμό των δημοσιογράφων που έχουν δικαίωμα να καλύπτουν τις εργασίες της Βουλής, με την ένταση να έχει εξαπλωθεί στους δρόμους της πρωτεύουσας Βαρσοβίας αλλά και στις αίθουσες των Βρυξελλών.

Όλα άρχισαν το βράδυ της Παρασκευής, όταν βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ουσιαστικά κατέλαβαν την Ολομέλεια της Βουλής ώστε να διαμαρτυρηθούν για τον περιορισμό της πρόσβασης του Τύπου, πριν την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό του 2017.

Οι βουλευτές του συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης μετακινήθηκαν σε γειτονική αίθουσα, όπου δεν είχαν πρόσβαση δημοσιογράφοι, προκαλώντας καταγγελίες ότι υπερψήφισαν τον προϋπολογισμό κατά παράβαση των όσων προβλέπει το Σύνταγμα.

Η κρίση εξαπλώθηκε στους δρόμους. Πλήθος διαδηλωτών συγκεντρώθηκε έξω από τη Βουλή και την απέκλεισε. Ακολουθήσουν βίαια νυχτερινά επεισόδια με αστυνομικούς, οι οποίοι χρειάστηκε να παρέμβουν ώστε να μπορέσουν οι βουλευτές της συμπολίτευσης να εγκαταλείψουν το κτήριο.

Η ένταση συνεχίστηκε και σήμερα Σάββατο, με βουλευτές της αντιπολίτευσης να συνεχίζουν την κατάληψη στην Ολομέλεια ενώ περίπου 2.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το πρωί έξω από το προεδρικό μέγαρο διαμαρτυρόμενοι για τις κυβερνητικές πολιτικές και για καταστρατήγηση του Συντάγματος.

Στελέχη της αντιπολίτευσης διαμήνυσαν ότι θα συνεχίσουν την κατάληψη τουλάχιστον για λίγες ακόμα ημέρες και κάλεσαν τους πολίτες σε νέες κινητοποιήσεις. Το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη από την πλευρά του κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι επιχειρεί να καταλάβει παράνομα την εξουσία.

Στην υπόθεση παρενέβη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος πριν μετακινηθεί στις Βρυξέλλες ήταν πρωθυπουργός της Πολωνίας ως αρχηγός της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αφήνοντας εμμέσως αιχμές για τη σημερινή κυβέρνηση, ο κ. Τουσκ κάλεσε όλες τις πλευρές να σεβαστούν το Σύνταγμα, τις αρχές του και τα ήθη που επιτάσσει.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επανειλημμένα εκφράσει τις έντονες ανησυχίες της για περιορισμό ελευθεροτυπίας στην Πολωνία από το κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης, και ο κ. Τουσκ σημείωσε πως χωρίς πρόσβαση δημοσιογράφων στα κοινά «η δημοκρατία γίνεται δικτατορία».
Πηγή: skai.gr