Στηρίζει το Brexit η Βουλή των Κοινοτήτων

Υπέρ πρότασης της κυβέρνησης να ενεργοποιηθεί το Άρθρο 50 για έξοδο από την ΕΕ πριν από το τέλος Μαρτίου ψήφισαν οι Βρετανοί βουλευτές με μεγάλη πλειοψηφία μετά από πολύωρη συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Η πρόταση αποτελεί τροποποίηση που υπέβαλε η κυβέρνηση επί αρχικής πρότασης των Εργατικών της αντιπολίτευσης για δημοσιοποίηση του σχεδίου του Brexit από τον αρμόδιο υπουργό, πρόταση που επίσης υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές.

Είναι η πρώτη φορά στην πολύμηνη συζήτηση για τη διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ που η κυβέρνηση λαμβάνει από τους βουλευτές κάποια εξουσιοδότηση για έναρξη των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει εξαγγείλει η Πρωθυπουργός Μέι.

Ωστόσο, αυτού του είδους οι κοινοβουλευτικές προτάσεις δεν έχουν δεσμευτική ισχύ, κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση είναι πολύ πιθανό να υποχρεωθεί να ζητήσει εκ νέου τη στήριξη των βουλευτών στην προτεινόμενη διαδικασία του Brexit με σχετικό σχέδιο νόμου.

Το κατά πόσο όντως η κυβέρνηση θα πρέπει να ζητήσει τη συγκατάθεση του κοινοβουλίου πριν από την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 αποτελεί το αντικείμενο της ακροαματικής διαδικασίας που συνεχίστηκε την Τετάρτη για τρίτη ημέρα στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου.

Η προτελευταία ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας επικεντρώθηκε στην παράθεση επιχειρημάτων από τους νομικούς της τοπικής κυβέρνησης της Σκωτίας, η οποία επιζητεί ρόλο στον καθορισμό της διαδικασίας ενεργοποίησης του Άρθρου 50. Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, «η ενεργοποίηση του Άρθρου 50 δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συγκατάθεση του σκωτσέζικου κοινοβουλίου».

Η ακροαματική διαδικασία ολοκληρώνεται την Πέμπτη και η απόφαση αναμένεται τον Ιανουάριο.

Αναφορικά με την υποχρέωση της κυβέρνησης να παρουσιάσει το σχέδιό της για το Brexit, όπως προκύπτει από την πρόταση των Εργατικών που υπερψήφισαν οι βουλευτές, ο Υπουργός Εξόδου από την ΕΕ Ντέιβιντ Ντέιβις είπε ότι από την αρχή αυτή ήταν η πρόθεση του. Ωστόσο, άφησε να εννοηθεί ότι δεν προτίθεται να παρουσιάσει το σχέδιο της κυβέρνησης με πολλές λεπτομέρειες.

Κάτι τέτοιο, προειδοποίησαν ο Εργατικοί, θα οδηγήσει την αντιπολίτευση στο να υποβάλλει τροπολογίες στο νομοσχέδιο για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιθανή η καθυστέρηση στην έναρξη της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους για την έξοδο από την ΕΕ.

Την ίδια ώρα η αστυνομία ανακοίνωσε τη σύλληψη ενός άνδρα για τις απειλές εναντίον της επενδύτριας Τζίνα Μίλερ, η οποία έφερε ενώπιον της δικαιοσύνης την αμφισβήτηση του

δικαιώματος της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 χωρίς πρότερη κοινοβουλευτική συγκατάθεση.



Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο