Ενδείξεις ότι το «μαλακό» Brexit εξετάζεται από τη βρετανική κυβέρνηση

Ενδείξεις ότι η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο επιλογής του λεγόμενου «μαλακού» Brexit άφησε την Πέμπτη ο αρμόδιος Υπουργός Εξόδου από την ΕΕ Ντέιβιντ Ντέιβις, με αποτέλεσμα να ενθαρρυνθούν οι αγορές και οι υποστηρικτές της ΕΕ και αντίθετα να εξοργιστούν οι ευρωσκεπτικιστές.

Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο κ. Ντέιβις παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι η κυβέρνηση θα εξέταζε την πιθανότητα να συνεχίσει να συνεισφέρει στον προϋπολογισμό της ΕΕ ακόμα και μετά από το Brexit, εφόσον αυτό θα εξασφάλιζε τη μεγαλύτερη δυνατή πρόσβαση στην ενιαία αγορά.

Αργότερα, σε δείπνο της συνομοσπονδίας εργοδοτών στην Ουαλία, ο υπουργός είπε ότι ναι μεν η κυβέρνηση θα βάλει τέλος στην ελεύθερη μετακίνηση πολιτών από την ΕΕ όπως ισχύει σήμερα, αλλά πρόσθεσε: «Δε θα το κάνουμε με τρόπο που αντιτίθεται στο εθνικό και οικονομικό συμφέρον. Η Βρετανία πρέπει να κερδίσει την παγκόσμια μάχη για ταλέντα. Κανένας δε θέλει να δει ελλείψεις έμψυχου δυναμικού σε κρίσιμους τομείς».

Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις του συναδέλφου του, ο Υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ που αντιτίθεται στο «σκληρό» Brexit, είπε ότι ο κ. Ντέιβις έχει δίκιο να μην αποκλείει την πιθανότητα η Βρετανία να θέλει να συνεισφέρει με κάποιον τρόπο στην ΕΕ μετά από το Brexit.

Αντίθετα, ο πρώην υπουργός των Συντηρητικών Ίαν Ντάνκαν Σμιθ, ένθερμος υποστηρικτής του Brexit, δήλωσε ότι οι εισφορές για πρόσβαση στην ενιαία αγορά είναι «κακή ιδέα» και οι δηλώσεις του κ. Ντέιβις «συγκεχυμένες».

Οι δηλώσεις του Ντέιβιντ Ντέιβις προκάλεσαν ενίσχυση της στερλίνας στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος.

Εν τω μεταξύ, σε ομιλία του στο Λονδίνο την Παρασκευή ο Υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον διέψευσε τις πληροφορίες ότι εκμυστηρεύτηκε σε πρέσβεις χωρών-μελών της ΕΕ στο Λονδίνο πως ο ίδιος τάσσεται υπέρ της ελεύθερης μετακίνησης πολιτών.

Ανέφερε δε πως η Βρετανία μετά από το Brexit δεν έχει πρόθεση να εμποδίσει τη στενότερη σύγκλιση των εναπομεινάντων χωρών-μελών στον τομέα της άμυνας.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο