Η Κίνα πρόθυμη να εξετάσει στροφή της Τουρκίας στο μπλοκ της Σαγκάης

Πρόθυμο να εξετάσει τυχόν αίτημα της Τουρκίας για ένταξη στο μπλοκ της Ρωσίας και της Κίνας αντί για την Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε το Πεκίνο, λίγες ώρες αφότου ο τούρκος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ανοιχτά ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να εξετάσει τέτοια κίνηση.

Κίνα και Ρωσία έχουν συγκροτήσει τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, ένα χαλαρό οικονομικό και στρατιωτικό μπλοκ που θεωρείται δυνητικό αντίβαρο στην επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ασία. Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Ερντογάν ανέφερε χθες Κυριακή ότι η Τουρκία θα μπορούσε να ενταχθεί στην ομάδα της Σαγκάης, με δεδομένες τις καθυστερήσεις στην πορεία ένταξής της στην Ε.Ε.

«Είμαστε διατεθειμένοι, μαζί με άλλα μέλη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης και σύμφωνα με τους κανόνες και τα νομικά έγγραφά του, να μελετήσουμε σοβαρά» τυχόν αίτημα της Τουρκίας, δήλωσε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Ο εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η Κίνα προσδίδει μεγάλη σημασία στην επιθυμία της Τουρκίας να ενδυναμώσει τη συνεργασία της με τον οργανισμό της Σαγκάης, υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία ήδη είναι εταίρος του μπλοκ σε επίπεδο διαλόγου.

Τυχόν στροφή της Τουρκίας προς τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης κατά πάσα πιθανότητα θα τορπιλίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκαλώντας παράλληλα θόρυβο στους κόλπους του NATO, που μετρά την Τουρκία ως ένα από τα ισχυρότερα μέλη του.

Οι σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία έχουν ψυχρανθεί λόγω των μαζικών εκκαθαρίσεων που έχει κάνει ο κ. Ερντογάν στο τουρκικό Δημόσιο και στην τουρκική πολιτική σκηνή το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου.

Τούρκοι αξιωματικοί που υπηρετούν στο NATO έχουν ζητήσει άσυλο στις χώρες όπου βρίσκονται διότι φοβούνται να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu, η Άγκυρα ζήτησε από τη Συμμαχία να απορρίψει τις αιτήσεις, παρά το γεγονός ότι η σχετική απόφαση ανήκει στο εκάστοτε κράτος-μέλος.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης