Αύξηση δαπανών χωρίς νέο δανεισμό υποσχέθηκε η Μέρκελ για το «εκλογικό» 2017

Αύξηση των δημόσιων δαπανών για υποδομές το 2017, χρονιά εκλογών, και μάλιστα χωρίς νέο δανεισμό, υποσχέθηκε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Στο εβδομαδιαίο διάγγελμά της, η κ. Μέρκελ σημείωσε πως η κυβέρνησή της θα αυξήσει τις επενδύσεις για την κατασκευή δρόμων και σιδηροδρόμων, στις τηλεπικοινωνίες αλλά και στην εκπαίδευση.

Διευκρίνισε πως οι επενδύσεις
θα αυξηθούν χωρίς νέο δανεισμό, με δεδομένο το δημοσιονομικό πλεόνασμα που πετυχαίνει φέτος η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δεν θα υπάρξουν νέα χρέη, που θα επιβαρύνουν τις μελλοντικές γενιές», είπε, τη στιγμή που αύριο Κυριακή αναμένεται να ανακοινώσει εάν θα είναι εκ νέου υποψήφια για την καγκελαρία στις εκλογές του επόμενου φθινοπώρου.

Η Γερμανία παραδοσιακά αντιστέκεται στις εκκλήσεις των ευρωπαίων εταίρων της και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για αύξηση των δημόσιων δαπανών της. Την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε εκ νέου το Βερολίνο και την υπόλοιπη Ε.Ε. να ακολουθήσει μία πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η κ. Μέρκελ υπερασπίστηκε επίσης τις δαπάνες που έχουν γίνει για την αφομοίωση προσφύγων και μεταναστών στη γερμανική κοινωνία, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μία «καλή επένδυση», με δεδομένο ότι θα μπορούν στο μέλλον να ενταχθούν στο εργατικό δυναμικό.
Πηγή: skai.gr