ΟΗΕ: Πρόταση ΗΠΑ για εμπάργκο όπλων στο νότιο Σουδάν

Την επιβολή εμπάργκο όπλων στο Νότιο Σουδάν θα προτείνουν οι ΗΠΑ σε λίγες μέρες, καθώς και συγκεκριμένες κυρώσεις λόγω κινδύνου πιθανής γενοκτονίας, σύμφωνα με σχέδιο ψηφίσματος που θα κυκλοφορήσουν στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η πολιτική αντιπαλότητα μεταξύ του προέδρου του Νότιου Σουδάν Σάλβα Κιρ, της εθνοτικής ομάδας των Ντίνκα, και του πρώην αντιπροέδρου του Ρικ Μασάρ, της ομάδας των Νουέρ, οδήγησε το 2013 σε εμφύλιο. Οι δύο άντρες υπέγραψαν μια επισφαλή συμφωνία ειρήνης το 2015, αλλά ο πόλεμος συνεχίστηκε και ο Μασάρ εγκατέλειψε τη χώρα τον Ιούλιο.

Ο Άνταμα Ντινγκ, ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ για την πρόληψη γενοκτονίας, επισκέφθηκε το Νότιο Σουδάν, που ανεξαρτητοποιήθηκε από το Σουδάν το 2011, και είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, "Είδα όλα τα σημάδια που (δείχνουν ότι) το εθνοτικό μίσος και η στοχοποίηση των αμάχων μπορεί να εξελιχθεί σε γενοκτονία εάν δεν γίνει κάτι τώρα για να σταματήσουν. Καλώ το Συμβούλιο Ασφαλείας και τα κράτη-μέλη της περιοχής να ενωθούν και να αναλάβουν δράση".

Ο Ντινγκ κάλεσε επίσης το Συμβούλιο να επιβάλει εμπάργκο όπλων, το οποίο στο παρελθόν έχει απειλήσει πολλές φορές να επιβάλει εμπάργκο, αλλά η Ρωσία και η Κίνα αμφιβάλλουν ότι μια τέτοια κίνηση θα αλλάξει κάτι, καθώς η χώρα είναι γεμάτη όπλα.

Πηγή: skai.gr