Βερολίνο προς Λονδίνο: Μην εμποδίζεις την ευρωπαϊκή συνεργασία στην Άμυνα

Κάλεσμα στη Βρετανία να σταματήσει να θέτει εμπόδια στη σύσφιξη της συνεργασίας ανάμεσα στα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα Άμυνας, ειδικά με δεδομένη την προοπτική του Brexit έστειλε η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα βον ντερ Λάιεν.

«Η μεγαλύτερη αντίσταση προέρχεται από τους Βρετανούς. Και εδώ ζητάμε δικαιοσύνη: Όποιος αναχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει να εμποδίζει το καραβάνι στα τελευταία μέτρα», δήλωσε η κ. βον ντερ Λάιεν στην εφημερίδα Die Zeit.

Στον απόηχο του βρετανικού δημοψηφίσματος για έξοδο από την Ε.Ε., Γερμανία και Γαλλία έχουν πιέσει για αναβάθμιση της στρατιωτικής και αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα στα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη.

Οι γαλλογερμανικές προτάσεις δεν προσεγγίζουν την πρόταση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούκερ για συγκρότηση ευρω-στρατού, όμως προβλέπουν συνεργασία στην ανάπτυξη ορισμένων οπλικών συστημάτων.

Το Λονδίνο ωστόσο έχει εκφράσει επιφυλάξεις, με το επιχείρημα ότι δεν πρέπει να υποβαθμιστεί ο ρόλος του NATO στη Γηραιά Ήπειρο. Βερολίνο και Παρίσι, όπως και οι Βρυξέλλες, αντιτείνουν ότι η αναβάθμιση της ευρωπαϊκής άμυνας δεν θα αντικαταστήσει, αλλά θα συμπληρώσει τη Συμμαχία.

Η κ. βον ντερ Λάιεν σημείωσε πως αντιλαμβάνεται το NATO και την αμερικανική συμμετοχή στη Συμμαχία ως ακρογωνιαίο λίθο για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, υπογράμμισε όμως ότι είναι πλέον ξεκάθαρο πως οι ΗΠΑ δεν μπορούν να λειτουργούν αιωνίως ως υποκατάστατο για την ευρωπαϊκή αδράνεια.
Πηγή: skai.gr