Βρυξέλλες και Βερολίνο ανησυχούν για το λαϊκίστικο κίνημα των Πέντε Αστέρων στην Ιταλία

Ο Λουίτζι ντι Μάιο είναι μόλις 30 χρονών αλλά ήδη ακούγεται ότι μπορεί να κατέβει υποψήφιος για την πρωθυπουργία στην Ιταλία. Είναι το νέο πρόσωπο του ευρωσκεπτικιστικού κινήματος των Πέντε Αστέρων και δεν αποκλείεται να επωφεληθεί από τον ούριο άνεμο που συνοδεύει το τελευταίο διάστημα τους λαϊκιστές σε όλο τον κόσμο με τελευταίο παράδειγμα την νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ. Οι «αγανακτισμένοι» πολίτες θα δώσουν ένα νέο πρόσωπο στην Ευρώπη τα επόμενα δύο χρόνια, λέει ο ντι Μάιο με αφορμή το δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου στην Ιταλία με θέμα τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι έχει συνδέσει το πολιτικό μέλλον του με το δημοψήφισμα. Για το λόγο αυτό το κίνημα των Πέντε Αστέρων κάνει ό,τι μπορεί να κινητοποιήσει τον κόσμο να ψηφίσει «όχι».

Οι πολίτες καλούνται να ψηφίσουν εάν το κράτος θα πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματικό, εάν οι νόμοι θα πρέπει να επικυρώνονται με πιο γρήγορες διαδικασίες και εάν η κυβέρνηση θα αποκτήσει έναν πιο σταθερό χαρακτήρα. Εάν κερδίσει το «όχι» αυτό δεν θα σήμαινε μόνο μια νίκη για το κίνημα των Πέντε Αστέρων, αλλά επίσης και την περαιτέρω διάσπαση της ΕΕ. Ο Ματέο Ρέντσι ενδεχομένως να παραιτείτο και τότε η χώρα να εισερχόταν σε μια μακρά περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας μέχρι τις εκλογές του 2018. Για το λόγο αυτό Βερολίνο και Βρυξέλλες παρακολουθούν με μεγάλη ανησυχία το δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου.

«Το κίνημα είναι έτοιμο να αλλάξει τη χώρα»

 Το κίνημα των Πέντε Αστέρων που ιδρύθηκε το 2009 από τον ηθοποιό Μπέμπε Γκρίλο κατάφερε στις βουλευτικές εκλογές το 2013 να πάρει ποσοστό 25,6% κι έτσι αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη μετά το Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέρο Ρέντσι.

Εν τω μεταξύ τα ποσοστά του εκτιμώνται γύρω στο 30%.
Το κίνημα είναι έτοιμο να αλλάξει τη χώρα» λέει ο νεαρός πολιτικός. Οι επικριτές των Πέντε Αστέρων επιρρίπτουν όμως στο κίνημα λαϊκισμό. Ο 30χρονος Λουίτζι ντι Μάιο ισχυρίζεται πως το κίνημα δεν έχει ιδεολογικές αγκυλώσεις και πολιτικοοικονομικές εξαρτήσεις, κάτι που του επιτρέπει «να βλέπει τα πράγματα καθαρά.

Στόχοι του κινήματος είναι ένα δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας ή όχι στην Ευρωζώνη, το τέλος των κυρώσεων προς τη Ρωσία, η συνεργασία με τη Μόσχα για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, η κατάργηση της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου με τις ΗΠΑ. Όσο για τις Βρυξέλλες και την Γερμανία ο νεαρός πολιτικός δεν επιρρίπτει στην καγκελάριο Μέρκελ την ευθύνη για την κρίση στις χώρες του Νότου αλλά επισημαίνει ότι δεν γίνεται «όλες οι χώρες της ευρωζώνης να έχουν τους ίδιους ρυθμούς ανάπτυξης».


Πηγή: skai.gr