Άρχισε η διάλυση της «ζούγκλας του Καλαί»

Άρχισε στη Γαλλία η διάλυση της αποκαλούμενης «ζούγκλας του Καλαί», της αχανούς παραγκούπολης που έγινε σύμβολο της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη.

Συνεργεία άρχισαν να κατεδαφίζουν τις αυτοσχέδιες κατοικίες που είχαν στήσει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι είχαν καταλύσει το Καλαί με την ελπίδα ότι θα κατόρθωναν να διασχίσουν το Κανάλι για να μεταβούν στην Αγγλία.

Νωρίτερα, αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι μεγάλη φωτιά είχε εκδηλωθεί στο βόρειο τμήμα του καταυλισμού. Έως τώρα δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες.

Η διάλυση της «ζούγκλας του Καλαί» άρχισε ενώ συνεχίζεται η απομάκρυνση των περίπου 7.000 ανθρώπων που ζούν στον προσφυγικό καταυλισμό.

Περίπου 2.000 άνθρωποι μεταφέρθηκαν ειρηνικά χθες Δευτέρα σε κέντρα φιλοξενίας σε διάφορες περιοχές της Γαλλίας.

Η επιχείρηση εκκένωσης διεξάγεται ομαλά έως τώρα, όμως στο χώρο βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας, καθώς υπάρχουν ανησυχίες ότι θα υπάρξουν ταραχές με ανθρώπους που δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό.

Η εκκένωση της παραγκούπολης αποτελεί και πολιτικό στοίχημα για τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ενόψει των προεδρικών εκλογών της ερχόμενης άνοιξης, όπου κινδυνεύει να μην είναι καν ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών.


Πηγή: skai.gr