Υπογράφηκε η ιστορική ειρήνη ανάμεσα σε Κολομβία και FARC

Υπογράφηκε στην Κολομβία η ιστορική συμφωνία ειρήνης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αντάρτες της μαρξιστικής οργάνωσης FARC, θέτοντας και επίσημα τέλος σε 52 χρόνια εμφύλιας αιματοχυσίας, η οποία στέρησε τη ζωή σε περισσότερους από 250.000 ανθρώπους.

Η συμφωνία υπογράφηκε από τον κολομβιανό πρόεδρο Χουάν Μανουέλ Σάντος και τον επικεφαλής του FARC Τιμολέον Χιμένεζ – γνωστό ως «Τιμοσένκο», ο οποίος χρησιμοποίησε στιλό φτιαγμένο από σφαίρα. Ο επικεφαλής των ανταρτών ζήτησε συγχώρεση για «όλο τον πόνο» που προκάλεσε η οργάνωση και δήλωσε ότι το FARC είναι έτοιμο να αφοπλιστεί και να εισέλθει ειρηνικά στον πολιτικό στίβο.

«Είμαστε προετοιμασμένοι να αφοπλιστούμε στο μυαλό και στην καρδιά μας», προσέθεσε. Με βάση τη συμφωνία, οι περίπου 7.000 στρατιώτες του FARC θα πρέπει να παραδώσουν τα όπλα τους σε εκπροσώπους του ΟΗΕ εντός 180 ημερών.

Η συνθήκη θα πρέπει να επικυρωθεί από τον λαό της Κολομβίας σε δημοψήφισμα, που θα λάβει χώρα την ερχόμενη Κυριακή, 2 Οκτωβρίου. Οι έως τώρα δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι οι πολίτες θα υπερψηφίσουν τη συμφωνία με μεγάλη πλειοψηφία.

«Η φριχτή νύχτα της βίας που μας έχει καλύψει στην σκιά της για περισσότερο από μισό αιώνα τελείωσε», δήλωσε ο πρόεδρος Σάντος, δακρυσμένος. «Ανοίγουμε τις καρδιές μας σε μία νέα ανατολή».

Στην τελετή υπογραφής παρευρέθηκαν σημαντικοί καλεσμένοι, όπως ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι και ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο. Όλοι ήταν ντυμένοι στα λευκά, συμβολίζοντας την ειρήνη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση από την πλευρά της αφαίρεσε το FARC από τη λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων και «πάγωσε» προσωρινά τις σχετικές κυρώσεις, σε μία ένδειξη υποστήριξης για τη συμφωνία.
Πηγή: skai.gr