Ρέντσι: Μπορούμε να εργαστούμε μαζί με τους Έλληνες

Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι η πολιτική της λιτότητας δεν μπορεί να συνεχισθεί αιωνίως. Ο Ματέο Ρέντσι πρόσθεσε ότι «οι Ευρωπαίοι πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε βασιζόμενοι μόνο στις αναμνήσεις, αλλά χρειάζεται και μια στρατηγική για το μέλλον».

Σε ομιλία στο φεστιβάλ της «Λ΄Ουνιτά», στη Φλωρεντία, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας είπε: «Τα τελευταία δυο χρόνια, στην Ιταλία κάναμε τις μεταρρυθμίσεις μας. Υπάρχουν ακόμη πολλές κατηγορίες που υποφέρουν, αλλά βλέπουμε ότι η χώρα μας μπήκε σε θετική τροχιά. Δεν φτάνει, όμως. Ή αλλάζουμε την Ευρώπη, ή δεν θα κερδίσουμε την πρόκληση».

Σχετικά με τη σημερινή ευρωμεσογειακή Σύνοδο της Αθήνας, σημείωσε ότι «θα πρέπει να εργασθούμε και να ζητήσουμε ακριβώς αυτό: μια Ευρώπη η οποία να εκφράζεται λιγότερο από τις τράπεζες και την δραστηριότητα των χρηματιστών και περισσότερο από τα προγράμματα Erasmus και τις οικογένειες. Μια Ευρώπη η οποία να αρχίσει να κάνει περισσότερες επενδύσεις, αντί να συνεχίσει να μας ζαλίζει με την λιτότητα. Μια Ευρώπη η οποία να μην στρέφει το βλέμμα της προς άλλη κατεύθυνση, όταν έρχεται αντιμέτωπη με την μετανάστευση. Η οποία να μην προσποιείται ότι δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει στην Μεσόγειο και όχι μόνο».

«Μπορούμε να εργαστούμε μαζί με τους Έλληνες», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, απαντώντας, σε ερώτηση του Ιταλού δημοσιογράφου Τζιάννι Ριόττα. «Τα τελευταία δυο χρόνια, στην Ιταλία κάναμε τις μεταρρυθμίσεις μας. Υπάρχουν ακόμη πολλές κατηγορίες που υποφέρουν, αλλά βλέπουμε ότι η χώρα μας μπήκε σε θετική τροχιά. Δεν φτάνει, όμως. Ή αλλάζουμε την Ευρώπη, ή δεν θα κερδίσουμε την πρόκληση. Αν η Ευρώπη γίνει μόνον ένα σύνολο τεχνοκρατικών κανόνων, δεν θα μπορούμε να είμαστε, πλέον, συνεπείς με την Ιστορία μας», υπογράμμισε ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος .

Για το μεταναστευτικό - προσφυγικό ο κ. Ρέντσι σημείωσε ότι «και αύριο είναι ανάγκη να συζητηθεί το ότι η Ευρώπη πρέπει να υιοθετήσει ένα νέο μοντέλο σε ότι αφορά την διαχείριση της μετανάστευσης». Όπως εξήγησε, «πρέπει να βοηθήσουμε όποιον έχει ανάγκη στο σπίτι του, στην Αφρική, δημιουργώντας ανάπτυξη και θέσεις εργασίας». 

Τέλος, τόνισε: «Όταν, όμως, ένας άνθρωπος κινδυνεύει να πεθάνει στη θάλασσα, δεν με ενδιαφέρουν καθόλου οι δημοσκοπήσεις. Θα κάνω και κάνω ότι μπορώ για να σωθεί. Αυτό με κάνει και να νιώθω ότι διαθέτω ανθρώπινη αξιοπρέπεια». 
Πηγή: skai.gr