Κλείσιμο

Γαλλία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν (upd)

Την παραίτησή του από την κυβέρνηση, υπέβαλε επισήμως την Τρίτη ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομίας θα ανατεθεί στον νυν υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν ο οποίος αναδεικνύεται σε "υπερυπουργό".

Ο Μακρόν παραιτήθηκε από το υπουργείο προκειμένου να αφιερωθεί πλήρως στο πολιτικό κίνημα που είχε ιδρύσει τον περασμένο Απρίλιο, ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο 38χρονος πρώην τραπεζίτης, ένας από τους δημοφιλέστερους πολιτικούς στη Γαλλία, δεν διευκρίνισε ωστόσο αν θα θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2017. Στο λογαριασμό του στο Twitter προανήγγειλε ότι θα κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους εντός της ημέρας.

Ο Μακρόν δεν πρόκειται πάντως να ανακοινώσει την Τρίτη την πολυαναμενόμενη υποψηφιότητά του για την προεδρία της Γαλλίας, όπως διευκρίνισε μια εκπρόσωπος του πολιτικού κινήματος En Marche!

Η εκπρόσωπος είπε ότι ο Μακρόν "ανακτά την ελευθερία του προκειμένου να συνεχίσει την οικοδόμηση μιας νέας πολιτικής πρότασης". Μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς σημείωσε ότι μετά την παραίτηση, το νέο κόμμα θα εργαστεί αρχικά σε μια εκστρατεία «από σπίτι σε σπίτι», που είχε ξεκινήσει από τον Μάιο και κατόπιν θα καταθέσει τις προτάσεις του και τα συμπεράσματά του.

Σημειώνεται πως τον Απρίλιο ο κ. Μακρόν ίδρυσε δικό του πολιτικό φορέα, το En Marche! (Σε κίνηση), που, όπως είχε πει, δεν ανήκει ούτε στη δεξιά ούτε στην αριστερά.

Η ανοιχτή φιλοδοξία του Μακρόν έχει προκαλέσει από το χειμώνα την έντονη ενόχληση συναδέλφων του στο υπουργικό συμβούλιο και του ίδιου του Φρανσουά Ολάντ, που τον είχε προειδοποιήσει ότι θα αποπεμφθεί από το κυβερνητικό σχήμα.

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr