Οικονομικές και πολιτικές πιέσεις για την Μέι από την αβεβαιότητα του Brexit

Κατά 20% μειωμένη ήταν τον Ιούλιο η αξία των συμβολαίων κατασκευής έργων υποδομής στη Βρετανία σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, μείωση που αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην αβεβαιότητα από την ψήφο υπέρ του Brexit.

Σύμφωνα με στοιχεία από τη συμβουλευτική εταιρεία Barbour ABI, που δραστηριοποιείται περί τον κατασκευαστικό τομέα, ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας αναβάλλουν έργα υποδομών λόγω της αβεβαιότητας.

Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο η αξία των συμβολαίων κατασκευαστικών έργων έπεσε στα 1,5 δισεκατομμύρια λίρες. Σε σύγκριση με τον περσινό Ιούλιο η μείωση είναι της τάξης του 23%.

Οι «Financial Times» σχολιάζουν με αφορμή τα στοιχεία αυτά ότι η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αντιμετωπίζει πιέσεις, δυσκολευόμενη να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για κατασκευή νέων έργων στο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, στην ενέργεια, στην ευρυζωνική σύνδεση, καθώς και στο αντιπλημμυρικό σύστημα.

Πάντως, έρευνα των «Times» δείχνει ότι σε μια προσπάθεια να αναπληρώσει την επιβράδυνση στην οικονομική δραστηριότητα λόγω του Brexit, η κυβέρνηση έχει αυξήσει τους διαγωνισμούς ανάθεσης δημόσιων έργων.

Την ίδια ώρα, ως αποτέλεσμα της ασθενέστερης οικονομίας λόγω του Brexit, ο κτηματομεσιτικός όμιλος Countrywide προβλέπει υποχώρηση των τιμών κατοικίας στη Βρετανία κατά 1% ως μέσο όρο το 2017. Η μεγαλύτερη μείωση, κατά 6%, αναμένεται στο Λονδίνο.

Η μείωση αυτή εκτιμάται ωστόσο ότι θα εξισορροπηθεί το 2018, με νέα αύξηση κατά περίπου 2% κατά μέσο όρο.

Η αβεβαιότητα λόγω Brexi tπροκάλεσε νέα παρέμβαση του πρώην υπουργού Ίαν Ντάνκαν Σμιθ, ενός εκ των κορυφαίων υποστηρικτών του Brexit στις τάξεις του Συντηρητικού Κόμματος, ο οποίος κάλεσε την Τερέζα Μέι να μην καθυστερήσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την έξοδο από την Ε.Ε. πέρα από τις αρχές του 2017.

Την ίδια ώρα η ηγέτιδα των Συντηρητικών στη Σκωτία Ρουθ Ντέιβιντσον τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, εκτιμώντας ότι ευρωσκεπτικιστές βουλευτές των πίσω εδράνων, όπως ο κ. Ντάνκαν Σμιθ, θα μπορούσαν να προκαλέσουν εσωκομματικά προβλήματα στην Πρωθυπουργό πιέζοντας για πιο γρήγορη και χωρίς εκπτώσεις υλοποίηση του Brexit.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο