Σε φιάσκο εξελίσσεται η υπόθεση των τεσσάρων αμερικανών κολυμβητών στο Ρίο

Σε φιάσκο φαίνεται ότι εξελίσσεται η καταγγελία του διάσημου αμερικανού κολυμβητή Ράιαν Λόχτε και τριών συναθλητών του ότι έπεσαν θύματα ένοπλης ληστείας στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Ο επικεφαλής της Αστυνομίας στην πολιτεία του Ρίο, Φερνάντο Βελόσο, διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς των ολυμπιονικών – που προκάλεσαν αίσθηση παγκοσμίως και εξέθεσαν τη Βραζιλία – αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο απαγγελίας κατηγοριών για βανδαλισμό και ψευδή καταγγελία εγκλήματος.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι τέσσερις κολυμβητές εφηύραν την ληστεία προκειμένου να συγκαλύψουν το γεγονός ότι τα ξημερώματα της Κυριακής, πιθανώς μεθυσμένοι, προκάλεσαν φθορές στο μπάνιο ενός πρατηρίου καυσίμων.

Στη συνέχεια, κρατήθηκαν στο βενζινάδικο από ένοπλους φρουρούς έως ότου κατέβαλαν 20 δολάρια και 100 βραζιλιάνικα ρεάλ ως αποζημίωση για τις ζημιές.

Ο τηλεοπτικός σταθμός Globo μετέδωσε πλάνα που φαίνεται να επιβεβαιώνουν την αφήγηση της Αστυνομίας, ενώ ο κ. Βελόσο δήλωσε ότι δύο από τους τέσσερις κολυμβητές επιβεβαίωσαν αυτή την εκδοχή κατά την ανάκρισή τους.

«Δεν υπήρξε ληστεία όπως την περιέγραψαν οι κολυμβητές», δήλωσε ο κ. Βελόσο. «Θεωρητικά θα μπορούσαν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για ψευδή καταγγελία εγκλήματος και βανδαλισμό», προσέθεσε, διευκρινίζοντας πάντως ότι κανένα από τα δύο αδικήματα δεν τιμωρείται με φυλάκιση.

Ο Λόχτε είχε ισχυρισθεί ότι οι τέσσερις κολυμβητές είχαν πέσει θύματα ληστείας ενώ επέστρεφαν στο Ολυμπιακό Χωρίο από διασκέδαση, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι ο ένοπλος δράστης έφερε σήμα της Αστυνομίας και τους έκλεψε 400 δολάρια.

Ο κ. Βελόσο παραδέχτηκε ότι ένας από τους φρουρούς στο βενζινάδικο προέταξε το όπλο του προς τους κολυμβητές, όμως η ένταση αποκλιμακώθηκε άμεσα.

Οι καταγγελίες των αμερικανών αθλητών περί ληστείας αρχικά έφεραν σε δύσκολη θέση τους βραζιλιάνους διοργανωτές των Αγώνων και την Αστυνομία, όμως πολύ γρήγορα έγινε σαφές ότι τα φώτα της έρευνας έπεφταν στους ίδιους τους κολυμβητές.

Την Τετάρτη, βαζιλιάνος δικαστής διέταξε τη δέσμευση των διαβατηρίων του Λόχτε και ενός ακόμα κολυμβητή, του Τζέιμς Φέιγκεν, ώστε να αποτραπεί η έξοδός τους από τη χώρα έως ότου να ολοκληρωθεί η έρευνα.

Παράλληλα, η βραζιλιάνικη Αστυνομία έβγαλε από την πτήση της επιστροφής στις ΗΠΑ τους δύο άλλους αθλητές, Γκούναρ Μπεντζ και Τζάκ Κόνγκερ, λίγη ώρα πριν την απογείωση του αεροπλάνου.

Ο ίδιος ο Λόχτε, που είναι ένας από τους πιο διακεκριμένους κολυμβητές των ΗΠΑ, έχει επιστρέψει στις ΗΠΑ από τη Δευτέρα και έως τώρα έχει αποφύγει να κάνει οποιαδήποτε δήλωση.
Πηγή: skai.gr