Βάση στο Ιράν χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά οι Ρώσοι για να βομβαρδίσουν στη Συρία

Βάση στο Ιράν χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη για να εξαπολύσουν αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων στη Συρία, σε μία ενδιαφέρουσα αλλαγή στην επιχειρησιακή τακτική της Μόσχας.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που – εξ όσων γνωρίζουμε – η Ρωσία χρησιμοποιεί βάσεις τρίτης χώρας για να εξαπολύσει επιδρομές στη Συρία. Έως τώρα, ο ρωσικός αεροπορικός στόλος επιχειρούσε από βάσεις στη Ρωσία και από την αεροπορική βάση Χμεϊμίμ που διαθέτει στη δυτική Συρία, κοντά στο λιμάνι της Λαττάκειας.

Βομβαρδιστικά Tupolev-22M3 και μαχητικά Sukhoi-34 απογειώθηκαν από τη βάση Χαμεντάν στο δυτικό Ιράν και έπληξαν θέσεις ισλαμιστών ανταρτών στις επαρχίες του Χαλεπίου, της Ντεΐρ αλ-Ζορ και της Ιντλίμπ, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Εάν η Μόσχα καθιερώσει τη χρήση ιρανικών εγκαταστάσεων, θα μπορεί να μειώσει σημαντικά το χρόνο που χρειάζονται τα μεγάλα βομβαρδιστικά της – όπως τα Tupolev – ώστε να φτάσουν στους στόχους τους στη Συρία, με δεδομένο ότι η Χμεϊμίμ δεν μπορεί να εξυπηρετήσει μεγάλα αεροσκάφη, τα οποία έως τώρα υποχρεωτικά απογειώνονται από ρωσικό έδαφος.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, οι βομβαρδισμοί προκάλεσαν το θάνατο πολλών ανταρτών, κατέστρεψαν πέντε μεγάλες αποθήκες όπλων, πυρομαχικών και καυσίμων αλλά και κέντρα εκπαίδευσης των τζιχαντιστών.

Το Ιράν και η Ρωσία είναι οι δύο μεγαλύτεροι υποστηρικτές του καθεστώτος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ στη Συρία.
Πηγή: skai.gr