Αυστρία: Οι αρχές διώχνουν πολύ περισσότερους μετανάστες στα σύνορα με την Ιταλία

Η αυστριακή αστυνομία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι καθημερινά διώχνει τους τετραπλάσιους παράτυπους μετανάστες που φθάνουν στο πέρασμα του Μπρένερ απ' ό,τι τον Μάιο, λόγω των αυστηρότερων ελέγχων που εφαρμόζονται αλλά και λόγω του ότι περισσότεροι μετανάστες κινούνται από την Ιταλία προς κράτη της βόρειας Ευρώπης.

"Η κατάσταση
για εμάς είναι ακόμη σχετικά χαλαρή", δήλωσε ο Ίντελμπερτ Κέλερ, υπαρχηγός της αστυνομίας του Τιρόλου, η οποία είναι αρμόδια για τη συνοριακή διέλευση. "Όμως οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ιταλία μας ανησυχούν πολύ".

Πάνω από 25.000 μετανάστες, κυρίως υπήκοοι της Νιγηρίας και της Αιθιοπίας, έφθασαν στην Ιταλία τον Ιούλιο, ένας αριθμός αυξημένος κατά 12% σε σύγκριση με εκείνον του αντίστοιχου περυσινού μήνα, όπως ανακοίνωσε ο Frontex, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι περισσότεροι από τους 94.000 και πλέον ανθρώπους που έχουν φθάσει στην Ιταλία διά θαλάσσης μέχρι στιγμής φέτος ταξίδεψαν από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής στη Λιβύη όπου διακινητές, εκμεταλλευόμενοι την κατάρρευση της έννομης τάξης στη χώρα αυτή, τους χρέωσαν εκατοντάδες δολάρια για τον διάπλου της Μεσογείου, συχνά με πλεούμενα κάθε άλλο παρά αξιόπλοα.

Έπειτα από ένα επεισόδιο στα σύνορα Ιταλίας-Γαλλίας, όταν μετανάστες παρέκαμψαν τα φράγματα της αστυνομίας, και καθώς ο αριθμός των μεταναστών που περιμένουν να τους επιτραπεί η είσοδος στην Ελβετία αυξάνεται τις τελευταίες ημέρες, η Βιέννη ανησυχεί για το ενδεχόμενο η μεταναστευτική ροή να αλλάξει κατεύθυνση, καθώς οι μετανάστες προσπαθούν να φθάσουν στα πλουσιότερα κράτη της ΕΕ.

Η αυστριακή αστυνομία έδιωχνε 35-50 ανθρώπους που εισέρχονταν παράτυπα στην Αυστρία από την Ιταλία καθημερινά τον Ιούλιο, ενώ ο αριθμός αυτός ανερχόταν σε περίπου 10 την ημέρα τον Μάιο, διευκρίνισε ο Κέλερ.

Ο υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα πιέζει να υιοθετηθούν νέοι, πολύ αυστηρότεροι κανόνες για τη μετανάστευση, οι οποίοι θα επιτρέπουν σε μετανάστες και πρόσφυγες οι αιτήσεις των οποίων για τη χορήγηση ασύλου απορρίπτονται να απομακρύνονται από το έδαφος της χώρας μέσα σε μία ώρα.

Όμως ο ομοσπονδιακός
καγκελάριος Κρίστιαν Κερν, οι Σοσιαλδημοκράτες του οποίου κυβερνούν μαζί με το Λαϊκό Κόμμα του Σομπότκα, μέχρι στιγμής το απορρίπτουν και επικεντρώνονται στην εξασφάλιση της φύλαξης των συνόρων των γειτόνων της Αυστρίας.

Η Βιέννη προμηθεύει εξοπλισμό και προσωπικό για να βοηθά χώρες όπως η Ουγγαρία να φυλάσσουν τα σύνορά τους. Σχεδιάζει εξάλλου να προσφέρει υποστήριξη για τον σκοπό αυτό στη Σερβία, δήλωσε σήμερα ο Κερν.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ