Τσαβούσογλου: Αν η Δύση χάσει την Τουρκία, θα φταίει μόνο η ίδια

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάνει σοβαρά λάθη στην αντίδρασή της στο αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, και εάν η Δύση «χάσει» την Τουρκία δεν θα έχει κανέναν να κατηγορήσει παρά μόνο τον εαυτό της, δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη στο κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Μιλώντας μία ημέρα μετά την επίσημη επίσκεψη του τούρκου προέδρου Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Ρωσία, ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε πως η επαναπροσέγγιση ανάμεσα στη Μόσχα και την Άγκυρα δεν αποτελεί κάποιου είδους μήνυμα προς τη Δύση, όμως προσέθεσε Ρωσία και Τουρκία συμφώνησαν να οικοδομήσουν έναν κοινό μηχανισμό σε θέματα άμυνας και πληροφοριών.

Συμπλήρωσε δε με νόημα
πως δύο στους τρεις Τούρκους θέλουν τον τερματισμό την ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., παρά τις μεγάλες προσπάθειες που έχει καταβάλλει η χώρα για να ενταχθεί στην ενωμένη Ευρώπη.

Ο κ. Ερντογάν και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει την Ε.Ε. ότι η Τουρκία θα αποχωρήσει από τη συμφωνία για το προσφυγικό εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της για απελευθέρωση των βίζα για τουρκικά διαβατήρια. Οι τουρκικές βολές έχουν προκαλέσει έντονη ενόχληση στη Γερμανία, όπου ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έχει διαμηνύσει πως η Ευρώπη δεν εκβιάζεται.

Εστιάζοντας στην αναθέρμανση των ρωσοτουρκικών σχέσεων, ο κ. Τσαβούσογλου σημείωσε ότι οι δύο χώρες έχουν παραπλήσιες θέσεις όσον αφορά την ανάγκη για κατάπαυση του πυρός στη Συρία, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους άμαχους και την εξεύρεση πολιτικής λύσης στον εμφύλιο πόλεμο. Έως τώρα, τουρκία και Ρωσία υποστηρίζουν αντιμαχόμενες πλευρές στη συριακή κρίση.

Η συριακή κρίση θα τεθεί εκ νέου προς συζήτηση σε σύσκεψη τούρκων και ρώσων πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων που θα λάβει χώρα στο αμέσως επόμενο διάστημα. Η τουρκική αποστολή θα αποχωρήσει για την Αγία Πετρούπολη εντός της ημέρας, είπε.

Τέλος, ο κ. Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε
ότι οι πιλότοι των τουρκικών μαχητικών που κατέρριψαν το ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος το Νοέμβριο.

Ο ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι οι πιλότοι θεωρούνται ύποπτοι για σύνδεση με τον ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.
Πηγή: skai.gr