Απρόσμενη υποψηφιότητα για τη βρετανική πρωθυπουργία από τον Μάικλ Γκόουβ

Νέα δεδομένα στην κούρσα διαδοχής του Ντέιβιντ Κάμερον στη ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και στην πρωθυπουργία δημιουργεί η απρόσμενη κάθοδος στις εσωκομματικές εκλογές του συμμάχου του Μπόρις Τζόνσον κατά τη διάρκεια της προ-δημοψηφισματικής περιόδου Μάικλ Γκόουβ.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, που απολαύει μεγάλου σεβασμού στο εσωτερικό του Συντηρητικού Κόμματος, αναμενόταν να είναι ο συντονιστής της εσωκομματικής προεκλογικής εκστρατείας του κ. Τζόνσον. Παρόλα αυτά, με γραπτή δήλωσή του ανακοινώνει ότι κατέληξε «διστακτικά» στο συμπέρασμα ότι ο τέως δήμαρχος Λονδίνου «δεν μπορεί να προσφέρει ηγεσία».

Το απόγευμα της Τετάρτης είχε διαρρεύσει email προς τον κ. Γκόουβ και συμβούλους του από τη σύζυγό του, η οποία τον προέτρεπε να λάβει εγγυήσεις από τον Μπόρις Τζόνσον για τον ρόλο που θα είχε ο ίδιος στη μελλοντική κυβέρνηση. Στο email διατυπώνονταν παράλληλα αμφιβολίες για το κατά πόσο ο Μπόρις Τζόνσον έχει επαρκή απήχηση μεταξύ των μελών του κόμματος και των ΜΜΕ.

Ο κ. Γκόουβ θα έχει ως πιο δυνατούς αντιπάλους στην εσωκομματική προεκλογική εκστρατεία πέρα από τον κ. Τζόνσον -που θα αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του λίγο πριν την εκπνοή της διορίας το μεσημέρι- και την Υπουργό Εσωτερικών Τερέζα Μέι.

Την υποψηφιότητά της εξάλλου ανακοίνωσε λίγο μετά από τον κ. Γκόουβ και το άλλο υψηλόβαθμο πολιτικό στέλεχος της εκστρατείας υπέρ του Brexit, Άντρια Λίντσομ, η Υπουργός Ενέργειας.

Σύμμαχοί της την προέτρεπαν να κατέλθει στην εσωκομματική μάχη λόγω αμφιβολιών για το πόσο αποφασισμένος είναι ο Μπόρις Τζόνσον να σταματήσει χωρίς παραχωρήσεις την ελεύθερη ενδοκοινοτική μετανάστευση.

Στην πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση μεταξύ των μελών των Συντηρητικών η κα Μέι προηγείται στην πρόθεση ψήφου του Μπόρις Τζόνσον με 17%. Η δημοσκόπηση δεν περιλάμβανε την υποψηφιότητα του Μάικλ Γκόουβ.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο