Στήριξη στο νέο ηγέτη των Ταλιμπάν έδωσε ο αρχηγός της αλ-Κάιντα

Τη στήριξή του στο νέο ηγέτη των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν έδωσε ο ηγέτης της αλ-Κάιντα, Αϊμάν αλ-Ζαγουάχρι.

«Ορκιζόμαστε στήριξη σε εσάς στον ιερό πόλεμο για την απελευθέρωση κάθε εκατοστού στη γη των μουσουλμάνων [...] που έχουν κλαπεί», δήλωσε ο αλ-Ζαγουάχρι σε 14λεπτο κινηματογραφημένο μήνυμά του, όπως μεταδίδει η αμερικανική υπηρεσία παρακολούθησης ισλαμιστικής δραστηριότητας SITE.

Ο αγώνας, είπε, θα δοθεί από τη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο έως την Ιερουσαλήμ και τη Βόρεια Αφρική.

Το βίντεο περιελάμβανε φωτογραφίες του ιδρυτή της αλ-Κάιντα και συμμάχου των Ταλιμπάν, Οσάμα μπιν Λάντεν, ο οποίος σκοτώθηκε από άνδρες των ειδικών δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών το 2011, στο Πακιστάν.

Στα τέλη Μαΐου, οι Ταλιμπάν επέλεξαν ως νέο ηγέτη τους τον Χαϊμπατουλάχ Ακχουντζάντα, αφότου ο προκάτοχός του, Μουλά Ακτάρ Μανσούρ έπεσε νεκρός από αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ.

Ο Ακχουντζάντα καλείται να ενοποιήσει ένα ισχυρό αλλά διασπασμένο κίνημα, το οποίο διαθέτει ανεξάρτητους και απείθαρχους οπλαρχηγούς σε πολλές περιοχές του Αφγανιστάν.

Παράλληλα, καλείται να αντιμετωπίσει τη δύναμη των ΗΠΑ, οι οποίες κατόρθωσαν να χτυπήσουν τον Μανσούρ, ενώ αυτός κινούνταν με ψευδώνυμο, μόλις εννέα μήνες αφότου ανέλαβε τα ηνία των Ταλιμπάν.
Πηγή: skai.gr