Κλείσιμο

Επεισόδια στη Βενεζουέλα καθώς η αντιπολίτευση ζητά το τέλος Μαδούρο

Χρήση δακρυγόνων και χημικών σημάδεψε την αντικυβερνητική διαδήλωση που έλαβε χώρα σήμερα Τετάρτη στη Βενεζουέλα εναντίον του προέδρου Νίκολας Μαδούρο.

Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν ότι το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο καθυστερεί εσκεμμένα την καταμέτρηση των περίπου 1,8 εκατομμυρίων υπογραφών που υποστηρίζει ότι έχει μαζέψει η αντιπολίτευση, με τις οποίες ζητά να προκηρυχθεί δημοψήφισμα για την απομάκρυνση του κ. Μαδούρο από την προεδρία.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν όταν το πλήθος προσπάθησε να προσεγγίσει τα γραφεία του Συμβουλίου, όμως οι αστυνομικοί είχαν περικυκλώσει την περιοχή και έφραξαν το δρόμο των διαδηλωτών.

Ανάμεσα στους διαδηλωτές που τραυματίστηκαν ελαφρά στις ταραχές ήταν και ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο Ενρίκε Καπρίλες.

Η αντιπολίτευση θέλει να οδηγήσει τη Βενεζουέλα σε δημοψήφισμα το ταχύτερο δυνατό, καθώς αν η ψήφος καθυστερήσει και διοργανωθεί το 2017 τυχόν απομάκρυνση του κ. Μαδούρο δεν θα οδηγήσει σε εκλογές, αλλά στην αντικατάστασή του από τον σημερινό αντιπρόεδρο.

Το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο έχει διαμηνύσει ότι, για διαδικαστικούς λόγους, χρειάζεται εβδομάδες έως ότου να αρχίσει την καταμέτρηση των υπογραφών.

Υπό τη σκιά του τριψήφιου πληθωρισμού, των ελλείψεων σε βασικά αγαθά, της μεγάλης εγκληματικότητας και της έλλειψης ηλεκτρικού, η κοινωνία της Βενεζουέλας φαίνεται να έχει στραφεί ενάντια στους διαδόχους του Ούγκο Τσάβεζ.

Σύμφωνα με τα πρακτορεία Reuters και Associated Press, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 70% των πολιτών θέλει παραίτηση ή απομάκρυνση του κ. Μαδούρο φέτος.
Πηγή: skai.gr