Παραιτήθηκε ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν

Την παραίτησή του από την καγκελαρία της Αυστρίας υπέβαλε πριν από λίγη ώρα ο Σοσιαλδημοκράτης Βέρνερ Φάιμαν.

Ο κ. Φάιμαν απέδωσε την απόφασή του να παρατηθεί σε έλλειψη υποστήριξης στο κόμμα του. «Αυτή η κυβέρνηση χρειάζεται μία δυνατή νέα αρχή», είπε σε δημοσιογράφους.

Τη θέση του κ. Φάιμαν αναμένεται να αναλάβει υπηρεσιακά ο σημερινός αντικαγκελάριος, Ράινχολντ Μίτερλερνερ, επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος που συγκυβερνά με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Η παραίτηση του κ. Φάιμαν έρχεται σε μία κρίσιμη πολιτική συγκυρία για την Αυστρία, καθώς ο ακροδεξιός υποψήφιος Νόρμπερτ Χόφερ αναδείχτηκε πρώτος στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Αντίθετα, ο προεδρικός υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών δεν μπόρεσε καν να καταλάβει τη δεύτερη θέση και συνεπώς δεν θα λάβει μέρος στο δεύτερο γύρο, σε μία ένδειξη πολιτικής αδυναμίας του κόμματος.

Ο κ. Φάιμαν
 ήταν αρχικά ένας από τους σημαντικότερους συμμάχους του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις προσπάθειες για συλλογική ευρωπαϊκή διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Στη συνέχεια όμως, υπό το βάρος των ανεξέλεγκτων ανθρώπινων ροών και της κοινής γνώμης, οδηγήθηκε σε σκληρές πολιτικές κλεισίματος συνόρων και ορίων στις αιτήσεις για άσυλο, αποφάσεις που προκάλεσαν ντόμινο συνοριακών ελέγχων στα Βαλκάνια και εγκλώβισαν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα.






Πηγή: skai.gr