Κλείσιμο

Δραματική κατάσταση από την επική φωτιά στον Καναδά - άρχισαν οι αεροδιακομιδές

Δραματική είναι η κατάσταση στην Αλμπέρτα του Καναδά, όπου η τεράστια φωτιά που μαίνεται από την Κυριακή έχει λάβει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις, κατακαίγοντας περισσότερα από 200.000 στρέμματα γης.

Τρεις μέρες αφότου οι Αρχές διέταξαν την απομάκρυνση όλων των 88.000 κατοίκων της πόλης Φορτ Μακμάρεϊ, οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών δεν έχουν σταθεί αρκετές για να περιορίσουν την πύρινη λαίλαπα.

Παρά την εκκένωση, περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι κινδυνεύουν να παγιδευτούν από τις φλόγες, με τις Αρχές να έχουν διατάξει αεροδιακομιδές ώστε να τους απομακρύνουν από τις ζώνες κινδύνου, ειδικά στα βόρεια της πόλης.

Περίπου 4.000 πολίτες που είχαν αναζητήσει καταφύγιο βόρεια του Φορτ Μακμάρεϊ έχουν ήδη μεταφερθεί νότια με αεροπλάνα, και οι Αρχές ελπίζουν πως θα καταφέρουν να μεταφέρουν ακόμα 8.000 έως το βράδυ της Παρασκευής, δήλωσε η κυβερνήτης της Αλμπέρτα, Ρέιτσελ Νότλεϊ.

Έως τώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες ή νεκρούς.

Στη μάχη με τα δεκάδες μέτωπα της πυρκαγιάς συμμετέχουν περισσότεροι από 1.000 πυροσβέστες και δεκάδες εναέρια μέσα, όμως οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί άνεμοι καθιστούν το έργο τους πολύ δύσκολο.

Η φωτιά έχει ήδη καταστρέψει περίπου 1.600 κτήρια στην περιοχή του Φορτ Μακμάρεϊ και απειλεί ολόκληρες συνοικίες της πόλης, η οποία βρίσκεται στην «καρδιά» της πετρελαιοπαραγωγού ζώνης του Καναδά.

Εγκαταστάσεις εξόρυξης και αγωγή μεταφοράς πετρελαίου έχουν τεθεί προσωρινά εκτός λειτουργίας, ενώ πετρελαϊκές εταιρείες έχουν διατάξει την απομάκρυνση του μη απαραίτητου προσωπικού.
Πηγή: skai.gr