Προσωρινή εκεχειρία στο Χαλέπι εν μέσω φόβων για μαζική φυγή προσφύγων

Σε καθεστώς προσωρινής εκεχειρίας βρίσκονται η πόλη και η περιοχή του Χαλεπίου, στη βόρεια Συρία, αφότου Ηνωμένες Πολιτείες και Ρωσία μεσολάβησαν για κατάπαυση του πυρός στη ερειπωμένη πόλη εν μέσω φόβων για νέο προσφυγικό κύμα.

Οι πληροφορίες για την ώρα έναρξης της 48ωρης εκεχειρίας παραμένουν συγκεχυμένες, με το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ να ανακοινώνει πως τέθηκε ισχύ αμέσως μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (τοπική ώρα), ενώ συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι η κατάπαυση του πυρός άρχισε 25 ώρες αργότερα, από τη 01:00 τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Το πρωί της Πέμπτης κάτοικοι του Χαλεπίου δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters πως στην πόλη επικρατεί καθεστώς σχετικής ηρεμίας. Νωρίτερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε αναφέρει ότι η βία έχει περιοριστεί, αν και δεν έχει τερματιστεί.

Η τήρηση της εκεχειρίας είναι πάντως δύσκολη σε κάθε περίπτωση, με δεδομένο ότι τμήματα του Χαλεπίου ελέγχονται τόσο από αντάρτες όσο και από ισλαμιστές του Μετώπου αλ-Νούσρα, που δεν καλύπτονται από την εκεχειρία.

Το Χαλέπι, που προπολεμικά ήταν η πολυπληθέστερη πόλη της Συρίας, είναι ένα από τα σημαντικότερα πεδία συγκρούσεων, καθώς αποτελεί βασικό στόχο των καθεστωτικών δυνάμεων.

Εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στην πόλη, εγείροντας φόβους για νέα μαζική μετακίνηση προσφύγων προς τα σύνορα με την Τουρκία εάν συνεχιστούν οι εχθροπραξίες.

Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Στάφαν ντε Μιστούρα προειδοποίησε την Τετάρτη ότι αν δεν υπάρξει πραγματική εκεχειρία στο Χαλέπι «μπορεί να δούμε 400.000 ανθρώπους» να κινούνται προς την τουρκική μεθόριο.

Περισσότεροι από 200 άνθρωποι υπολογίζεται ότι έχουν σκοτωθεί στις οδομαχίες και τους βομβαρδισμούς των τελευταίων δύο εβδομάδων στο Χαλέπι, με τη βία να έχει καταστρέψει νοσοκομεία και σπίτια.
Πηγή: skai.gr