Μάχες κουκουλοφόρων με αστυνομικούς στο Παρίσι υπό τη σκιά του εργασιακού

Οδομαχίες σημάδεψαν τις πορείες για την εργατική Πρωτομαγιά στο Παρίσι, όταν ομάδα περίπου 300 κουκουλοφόρων νεαρών άρχισε να πετά πέτρες και άλλα αντικείμενα σε αστυνομικούς, οι οποίοι προχώρησαν σε χρήση δακρυγόνων.

Δεκαοκτώ άτομα συνελήφθησαν στο Παρίσι και την υπόλοιπη Γαλλία κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ. Στην πρωτεύουσα ένας αστυνομικός κι ένας διαδηλωτής τραυματίστηκαν ελαφρά.

Τα γαλλικά συνδικάτα χρησιμοποίησαν τις φετινές κινητοποιήσεις ως βάθρο για να διαμαρτυρηθούν για την εργασιακή μεταρρύθμιση που προωθεί η Σοσιαλιστική κυβέρνηση, η οποία θα διευκολύνει τις απολύσεις και θα επιτρέπει σε εργοδότες να διαπραγματεύονται ωράρια με το προσωπικό τους.

Με την ανεργία να παραμένει πάνω από το 10%, η κυβέρνηση ελπίζει ότι το νέο νομικό πλαίσιο θα ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε προσλήψεις χωρίς να ανησυχούν ότι δεν θα έχουν ευελιξία σε περίπτωση που αναγκαστούν να μειώσουν το προσωπικό τους. Τα συνδικάτα αντιτείνουν ότι πρόκειται για μία άδικη αποδυνάμωση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων.

Η Σοσιαλιστική κυβέρνηση έχει αποσαφηνίσει πως θα προχωρήσει στην κατάθεση του επίμαχου νομοσχεδίου παρά τις λαϊκές αντιδράσεις. Η συζήτηση επί του νομοσχεδίου θα αρχίσει στη Βουλή μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Η Αστυνομία εκτιμά ότι περίπου 17.000 άνθρωποι έλαβαν μέρος στη διαδήλωση στο Παρίσι. Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών, ένα από τα μεγαλύτερα συνδικάτα της Γαλλίας, τοποθέτησε τον αριθμό των συμμετεχόντων σε 70.000.

Ειρηνικές κινητοποιήσεις έλαβαν χώρα και σε άλλες πόλεις της χώρας, όπως τη Νάντη, το Μπορντό και τη Μασσαλία. Η Αστυνομία υπολόγισε ότι σε ολόκληρη τη χώρα περίπου 80.000 άτομα έλαβαν μέρος στις διαδηλώσεις.
Πηγή: skai.gr