Κλείσιμο

Πειθαρχικές ποινές σε 16 Αμερικανούς για τον βομβαρδισμό νοσοκομείου στην Κουντούζ

Πειθαρχικές ποινές σε βάρος 16 μελών τους επέβαλαν οι ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών για τον περσινό πολύνεκρο βομβαρδισμό του νοσοκομείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην πόλη Κουντούζ του Αφγανιστάν, σύμφωνα με πληροφορίες των πρακτορείων Associated Press και Reuters.

Οι ποινές δεν έχουν ποινικό χαρακτήρα
και δεν θα οδηγήσουν σε στρατοδικεία, καθώς, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, το σχετικό πόρισμα του Πενταγώνου αποδίδει την τραγωδία σε ανθρώπινο λάθος κι όχι σε εσκεμμένη ενέργεια. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται αύριο Παρασκευή.

Ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου της Κουντούζ στοίχισε τη ζωή σε 42 ανθρώπους και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και ερωτημάτων για το κατά πόσον οι αμερικανικές επιδρομές στο Αφγανιστάν βασίζονται σε ακριβή στοιχεία.

Η τραγωδία στην Κουντούζ έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια των σφοδρών μαχών που ξέσπασαν στην πόλη τον περασμένο Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, όταν οι Ταλιμπάν αιφνιδίασαν τις κυβερνητικές δυνάμεις και κατέλαβαν την πόλη. Ήταν η μεγαλύτερη στρατιωτική επιτυχία των ισλαμιστών από την ανατροπή τους μετά την NATOϊκή επέμβαση το 2001.

Στόχος του αμερικανικού βομβαρδισμού ήταν ένα κέντρο διοίκησης των Ταλιμπάν που βρισκόταν λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά από το νοσοκομείο. Ωστόσο, λόγω προβλημάτων στο στοχευτικό τους σύστημα, το πλήρωμα του αμερικανικού AC-130 επέλεξε τον στόχο με βάση την φυσική του περιγραφή και χτύπησε λάθος κτήριο.

Ανάμεσα στους 16 τιμωρηθέντες βρίσκονται και αρκετά μέλη των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ.
Πηγή: skai.gr