Η Αυστρία στέλνει στρατό στα σύνορα με την Ιταλία για να σταματήσει τους πρόσφυγες

Την αποστολή στρατευμάτων στο συνοριακό Πέρασμα του Μπρένερ στις Άλπεις σχεδιάζει η Αυστρία, προκειμένου να σταματήσει τις ροές προσφύγων και μεταναστών από την Ιταλία, που αναμένεται ότι θα αυξηθούν μέσα στους επόμένους μήνες, μετά και το κλείσιμο του Βαλκανικού Διαδρόμου.

Αυτό δήλωσε ο αυστριακός υπουργός Άμυνας, Χανς Πέτερ Ντόσκζιλ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα Die Welt.

«Καθώς τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν προστατεύονται αποτελεσματικά, η Αυστρία σύντομα θα ενισχύσει τους αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους. Αυτό σημαίνει μαζικούς ελέγχους στο Πέρασμα του Μπρένερ, και με στρατιώτες», είπε ο κ. αυστριακός ΥΕΘΑ.

Οι στρατιώτες θα μπορούν να βοηθούν στην καταγραφή των αφίξεων, στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και στις απελάσεις, εξήγησε.

Ο κ. Ντόσκζιλ επανέλαβε επίσης την αμφιλεγόμενη πρότασή του για σύσταση μεικτής πολιτικής και στρατιωτικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα αναλάβει να υποστηρίξει την κοινοτική συνοριακή υπηρεσία Frontex για να τονωθούν οι έλεγχοι στα κρίσιμα εξωτερικά συνοριακά περάσματα, όπως στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

Η Αυστρία έχει υπάρξει ο κύριος υπέρμαχος της επιβολής ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της Ε.Ε. προκειμένου να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση – προκαλώντας την ενόχληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Γερμανίας. Ήταν η χώρα που άρχισε το ντόμινο κλεισίματος μεθορίων στα Βαλκάνια όταν αποφάσισε να επιβάλει πλαφόν στον αριθμό των προσφύγων και των αιτήσεων ασύλου που δέχεται κάθε μέρα.
Πηγή: skai.gr