«Βαλλιστικό πύραυλο» εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα

Βλήμα που ενδέχεται να ήταν βαλλιστικός πύραυλος εκτόξευσε τα ξημερώματα της Παρασκευής η Βόρεια Κορέα, όπως μεταδίδει το ημιεπίσημο νοτιοκορεατικό πρακτορείο Yonhap, επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές.

Το βλήμα εκτοξεύτηκε προς τη θάλασσα ανοιχτά της ανατολικής ακτής του Βορρά, με τις νοτιοκορεατικές ένοπλες δυνάμεις να προσπαθούν να αναλύσουν την πορεία του πυραύλου.

Η νέα εκτόξευση έλαβε χώρα λίγες μόνο ώρες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε στενότερη συνεργασία μεταξύ των ασιατικών κρατών για να αποθαρρυνθούν οι στρατιωτικές φιλοδοξίες του Βορρά.

Σε κάθε περίπτωση συνιστά μία ακόμα ένδειξη της σκληρής γραμμής που ακολουθεί η Πιονγκγιάνγκ, στον απόηχο μίας πυρηνικής δοκιμής και μίας βαλλιστικής δοκιμής που έχει πραγματοποιήσει από τις αρχές του έτους.

Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της εκτιμούν ότι η Πιονγκγιάνγκ επιδιώκει να αναπτύξει βαλλιστικούς πυραύλους που θα μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές και να πλήξουν στόχους σε μεγάλες αποστάσεις. Παρά ταύτα, οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι ο Βορράς απέχει τεχνολογικά από τη δυνατότητα παραγωγής τέτοιων όπλων.
Πηγή: skai.gr