Γιούνκερ μετά τις Βρυξέλλες: Η Ευρώπη χρειάζεται μια Ένωση Ασφάλειας

"Η Ευρώπη εκτός από την Ενεργειακή, την Τελωνειακή και την Οικονομική Ένωση χρειάζεται και μια Ένωση Ασφάλειας" υπογράμμισε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με το Γάλλο πρωθυπουργό Εμάνουελ Βαλς.

"Παραμένουμε ανήσυχοι, αλλά με επιθυμία να αντισταθούμε σε αυτήν την πρόκληση", σημείωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός συμμετείχε νωρίτερα στο Κολέγιο των Επιτρόπων όπου έθεσε τα κοινά ζητήματα ασφαλείας. Σύμφωνα με τον Βαλς, προτεραιότητα είναι η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών-μελών.

"Πρέπει να
χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να βελτιώσουμε τη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών και να εγγυηθούμε την ασφάλεια στους λαούς μας", σημείωσε ο Εμανουέλ Βαλς, ενώ πρόσθεσε πως στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας ιδιαίτερη σημασία παίρνουν η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, η καταπολέμηση της εμπορίας όπλων, το PNR και η ευρωπαϊκή ακτοφυλακή και συνοριοφυλακή.

Οι δύο άντρες
συμφώνησαν πως το πακέτο μέτρων που έχει προτείνει η Επιτροπή για την ασφάλεια και περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω, και πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή το συντομότερο.

"Οι χθεσινές επιθέσεις στις Βρυξέλλες ήταν επιθέσεις κατά της πεμπτουσίας της Ευρώπης, των αξιών και των ιδεών που τη διέπουν. Οι τρομοκράτες κρύβονται μέσα στις κοινωνίες μας και από κει ξεκίνησαν πόλεμο εναντίον μας. Πρέπει να είμαστε αποφασισμένοι να πολεμήσουμε", ανέφερε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

Την ανάγκη
αποτελεσματικότερων ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα, μετά και τις αιματηρές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, επισήμανε από την πλευρά του ο Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ