Σε επαγρύπνηση οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες

Σύμφωνα με εκτιμήσεις γερμανικών μυστικών υπηρεσιών οι χθεσινές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Βέλγιο δεν έχουν αυξήσει τον κίνδυνο για αντίστοιχα χτυπήματα στη Γερμανία. Αλλά, ούτως ή άλλως ο κίνδυνος παραμένει «πάρα πολύ υψηλός»

Η Γερμανία εξακολουθεί εδώ και καιρό να βρίσκεται στο στόχαστρο ισλαμιστών τρομοκρατών και ένα χτύπημα δεν αποκλείεται. Από τα πάνω από 43.000 άτομα που ανήκουν στον ισλαμιστικό χώρο οι αρχές ασφαλείας θεωρούν τα περίπου 450 ικανά για τρομοκρατικές ενέργειες. Οι περισσότεροι από αυτούς, γύρω στου 65, ζουν στο Βερολίνο.

Στο στόχαστρο των αρχών ο ισλαμιστικός χώρος της Γερμανίας

Από τις επανειλημμένες εφόδους των τελευταίων εβδομάδων και μηνών δεν προέκυψαν ούτε ενδείξεις ότι προετοιμάζεται χτύπημα στη Γερμανία αλλά ούτε ότι υπάρχουν διασυνδέσεις με τους τρομοκράτες στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες. Όμως αστυνομία και μυστικές υπηρεσίες ελέγχουν από χθες πιο εντατικά ακόμη μια φορά το διαδίκτυο για ενδείξεις αλλά και αντιδράσεις στον ισλαμιστικό χώρο της Γερμανίας.

Τα στοιχεία και οι πληροφορίες που συγκεντρώνονται ανταλλάσσονται στο Ενιαίο Κέντρο Πρόληψης της Τρομοκρατίας, στο οποίο συμμετέχουν 40 αρχές και υπηρεσίες ασφαλείας και το οποίο συνέρχεται από χθες εκτάκτως πολλές φορές μέσα στη μέρα. Παρά όμως τα προληπτικά μέτρα των αρχών, σύμφωνα με την εκτίμηση του υπουργού Εσωτερικών του κρατιδίου της Ρηνανίας Βεστφαλίας, Ραλφ Γέγκερ, το ότι δεν έχουν σημειωθεί τρομοκρατικά χτυπήματα στη Γερμανία είναι και «θέμα τύχης».

Πηγή: Πηγή: DW - Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο