'Αλμα της AfD, απώλειες για Μέρκελ

Σύμφωνα με το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ARD), η AfD επιτυγχάνει ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό ποσοστό στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο Σαξονία-'Ανχαλτ με 23% των ψήφων.

Πρόκειται για το καλύτερο εκλογικό που έχει σημειώσει ποτέ μία νεοϊδρυθείσα πολιτική δύναμη στη Γερμανία. Η ετυμηγορία των ψηφοφόρων στο κρατίδιο αυτό φέρνει το ξενοφοβικό κόμμα σε απόσταση μόλις έξι μονάδων από τους χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ, οι οποίοι φτάνουν το 29% και παραμένουν πρώτη πολιτική δύναμη. "Δεν θέλουμε πρόσφυγες" δήλωσε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο εκ των επικεφαλής της AfD Αλεξάντερ Γκάουλαντ.

Σημειώνεται πάντως ότι στη Γερμανία τα τοπικά κρατίδια έχουν ενισχυμένες αρμοδιότητες, γι αυτό και οι τοπικές εκλογές καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό και από την τοπική ατζέντα. Σύμφωνα με σχετική έρευνα της γερμανικής τηλεόρασης, στη Σαξονία-'Ανχαλτ η AfD κατάφερε να κινητοποιήσει 103.000 ψηφοφόρους, οι οποίοι δεν συμμετείχαν στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.

Επιπλέον δε, έχει κερδίσει 36.000 ψήφους από τους χριστιανοδημοκράτες, αλλά και 26.000 ψήφους από το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke). Μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση, η πρόεδρος της AfD Φράουκε Πέτρι, εμφανώς ευχαριστημένη, περιορίστηκε να δηλώσει ότι "οι ψηφοφόροι απομακρύνονται από τα παραδοσιακά κόμματα".

Απώλειες για τους χριστιανοδημοκράτες

Στο μεταξύ, στις τοπικές εκλογές της Βάδης-Βυρτεμβέργης η AfD, σύμφωνα με τα πρώτα έξιτ-πολς, συγκεντρώνει το 12,5% των ψήφων και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τους σοσιαλδημοκράτες (SPD), ενώ στη Ρηνανία-Παλατινάτο αναδεικνύεται τρίτη πολιτική δύναμη με 10,8%.

Την ίδια στιγμή, αισθητή μείωση καταγράφουν οι χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ σε Βάδη-Βυρτεμβέργη, Ρηνανία-Παλατινάτο και Σαξονία-Άνχαλτ, παραμένοντας ωστόσο ισχυρή πολιτική δύναμη.

Ιδιαίτερα προβληματισμένοι εμφανίζονται οι χριστιανοδημοκράτες για τις εκλογές στη Ρηνανία, όπου μέχρι πρόσφατα η υποψήφια της CDU Γιούλια Κλέκνερ είχε προηγηθεί σε όλες τις δημοσκοπήσεις, αλλά σε μία εντυπωσιακή ανατροπή της τελευταίας στιγμής η σημερινή πρωθυπουργός και υποψήφια των σοσιαλδημοκρατών Μάλου Ντράιερ φαίνεται να κόβει πρώτη το νήμα. Σε κάθε περίτπωση το SPD αναδεικνύεται πρώτη πολιτική δύναμη στην περιοχή με 37% των ψήφων, σύμφωνα πάντα με τα έξιτ-πολς.

Αντιθέτως, δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τους σοσιαλδημοκράτες στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο της Σαξονίας-Άνχαλτ, όπου το SPD συγκέντρωσε μόλις 11,5%. Πρόκειται για το χειρότερο αποτέλεσμα των σοσιαλδημοκρατών στο κρατίδιο αυτό και το δεύτερο χειρότερο στην ιστορία του κόμματος.

Στα αξιοσημείωτα των τοπικών εκλογών περιλαμβάνεται και η "επιστροφή" των Φιλελευθέρων (FDP) του Κρίστιαν Λίντνερ, οι οποιοι σήμερα δεν εκπροσωπούνται στην ομοσπονδιακή Βουλή, αλλά θα δίνουν το παρών στα τοπικά κοινοβούλια της Βάδης- Βυρτεμβέργης και της Ρηνανίας-Παλατινάτου, ενώ δεν αποκλείεται να αναλάβουν και ρόλο ρυθμιστή λόγω του κατακερματισμένου πολιτικού τοπίου σε αυτά τα κρατίδια.

Συνεχίζεται το "πράσινο" πείραμα

Αίσθηση προκαλεί ο θρίαμβος των Πρασίνων στη Βάδη-Βυρτεμβέργη: ο σημερινός πρωθυπουργός Βίνφριντ Κρέτσμαν όχι μόνο διατηρεί τα ποσοστά του, αλλά αφήνει πίσω του για πρώτη φορά τους χριστιανοδημοκράτες, οι οποίοι μάλιστα χάνουν πάνω από 11 ποσοστιαίες μονάδες. Είναι η πρώτη φορά από το 1953 (!) που η CDU της Άνγκελα Μέρκελ χάνει την πρωτιά στο παραδοσιακό της προπύργιο.

"Η Βάδη-Βυρτεμβέργη έγραψε ιστορία, το αποτέλεσμα είναι καθαρό και εντυπωσιακό" δήλωσε ο "πράσινος" πρωθυπουργός. Ωστόσο, λόγω των περίπλοκων συσχετισμών δυνάμεων, ο Κρέτσμαν δεν μπορεί πλέον να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με τους σοσιαλδημοκράτες.

Θεωρείται ωστόσο πιθανή μία μετεκλογική συμμαχία του με τους χριστιανοδημοκράτες. Θα ήταν μία ιστορική εξέλιξη που θα έδινε νέα τροπή στο "πράσινο" πείραμα.


Πηγή: Deutsche Welle - DPA, Tagesschau.de, Γιάννης Παπαδημητρίου