«Δεν φοβάμαι τίποτα» δηλώνει ο Λούλα μετά την κράτησή του για διαφθορά

Αποφασισμένος να πολεμήσει τις υποψίες ότι εμπλέκεται στο τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς με επίκεντρο την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petrobras δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, λίγες ώρες αφού τέθηκε προσωρινά υπό κράτηση από την Αστυνομία για ανάκριση.

«Δεν φοβάμαι τίποτα», δήλωσε ο κ. Λούλα, μιλώντας σε εκατοντάδες οπαδούς του που συγκεντρώθηκαν στο Σάου Πάουλο για να τον υποστηρίξουν αφού αφέθηκε ελεύθερος.

«Εάν θέλουν να με νικήσουν, θα πρέπει να με αντιμετωπίσουν στους δρόμους αυτής της χώρας», τόνισε με πάθος ο πρώην ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, ο οποίος κάποτε ήταν τόσο δημοφιλής ώστε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, τον είχε χαρακτηρίσει ως τον απόλυτο κυρίαρχο στην πολιτική σκηνή της μεγαλύτερης οικονομίας της Νοτίου Αμερικής.

Ο κ. Λούλα υποστήριξε ότι είναι θύμα «προκατάληψης» επειδή προέρχεται από την εργατική τάξη, σημειώνοντας ότι εάν η Αστυνομία ήθελε απλώς να θέσει ορισμένες ερωτήσεις θα μπορούσε απλώς να τον καλέσει.

«Ξέφυγα από τη λιμοκτονία όταν ήμουν πέντε ετών [...] Ήμουν ο καλύτερος πρόεδρος που κυβέρνησε αυτή τη χώρα, οι πιο φτωχοί με επανεξέλεξαν επειδή μπορούσαν πια να φάνε», συνέχισε εν μέσω επευφημιών ο κ. Λούλα.

Νωρίτερα, άνδρες της βραζιλιάνικης Αστυνομίας πραγματοποίησαν έφοδο στο σπίτι του κ. Λούλα στο Σάου Πάουλο, στα γραφεία του Ινστιτούτου Λούλα και στις κατοικίες συγγενών και συνεργατών του.

Οι υποψίες σε βάρος του συνδέονται με «χάρες» που φέρεται να έλαβε από κατασκευαστικές εταιρείες που εμπλέκονται στο σκάνδαλο Petrobras. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, οι υποψίες πηγάζουν από ένα πολυτελές παραθαλάσσιο διαμέρισμα και ένα εξοχικό που φαίνεται να δόθηκαν τον πρώην πρόεδρο ως μίζες.

Το σκάνδαλο της Petrobras αγγίζει μερικούς από τους επιφανέστερους πολιτικούς και επιχειρηματίες της Βραζιλίας. Σύμφωνα με τις εισαγγελικές Αρχές, η υπόθεση περιλαμβάνει τεράστιες υπεξαιρέσεις και χρηματισμούς και πιστεύεται ότι είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στην ιστορία της χώρας.

Κατά τη κράτησή του ο κ. Λούλα δεν συνελήφθη, ούτε του απαγγέλθηκαν κατηγορίες, όμως η έρευνα σε βάρος του προκάλεσε σοκ στη Βραζιλία, προκαλώντας την αποδοκιμασία της διαδόχου και πρώην προστατευόμενής του, νυν προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ.
Πηγή: skai.gr