Ερντογάν: Δεν θα επιτρέψουμε κανένα κουρδικό οχυρό στη βόρεια Συρία

Η Τουρκία δεν πρόκειται να επιτρέψει τη δημιουργία ενός κουρδικού οχυρού στη βόρεια Συρία, ούτε πρόκειται να σταματήσει να απαντά με βομβαρδισμούς εναντίον θέσεων των κούρδων ανταρτών στην περιοχή, διαμήνυσε ο τούρκος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Δεν θα επιτρέψουμε [τη δημιουργία] μίας νέας Καντίλ στα νότια σύνορά μας», δήλωσε ο κ. Ερντογάν, αναφερόμενος στο βουνό που επί χρόνια λειτουργεί ως καταφύγιο των μαχητών του PKK στο βόρειο Ιράκ.

Τόνισε μάλιστα ότι η Άγκυρα μπορεί ανά πάσα στιγμή να διευρύνει τους κανόνες εμπλοκής της ώστε να αντιμετωπίσει «κάθε απειλή», αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει ενδεχόμενο κλιμάκωσης των τουρκικών στρατιωτικών αντίμετρων.

Η Τουρκία αντιλαμβάνεται τις κουρδικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία (Το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης PYD και τον στρατιωτικό βραχίονά του YPG) ως τρομοκράτες και παρακλάδια του PKK. Εν μέσω του χάους που έχουν προκαλέσει οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στην περιοχή του Χαλεπίου, οι σύροι κούρδοι έχουν αδράξει την ευκαιρία και έχουν επεκτείνει τον έλεγχό τους στη βόρεια Συρία, με την Άγκυρα να «βλέπει» απόπειρα σχηματισμού ενός de facto κουρδικού κρατιδίου στην περιοχή.

Ο κ. Ερντογάν επέκρινε Δυτικούς συμμάχους όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία που έχουν ζητήσει τον τερματισμό των τουρκικών βομβαρδισμών, υπογραμμίζοντας για μία ακόμα φορά ότι η Ουάσιγκτον – που υποστηρίζει τις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία – πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στην Τουρκία και τους αντάρτες.

«Μας λένε να σταματήσουμε τους βομβαρδισμούς [...] Συγχωρέστε με, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να το κάνουμε αυτό», είπε λακωνικά ο τούρκος πρόεδρος. «Εάν κάποιος ρίξει με πυροβόλο ή σφαίρα στην Τουρκία, θα υπάρξει πολλαπλάσια απάντηση», συμπλήρωσε.

Ο κ. Ερντογάν έστεψε τα βέλη του και εναντίον της Ρωσίας, στον απόηχο των τουρκικών κατηγοριών ότι η ρωσική αεροπορία διαπράττει «εγκλήματα πολέμου» στη Συρία.

«Το ψάχνετε; Νοσοκομεία βομβαρδίζονται», δήλωσε, επικρίνοντας την απόφαση του ΟΗΕ να διεξάγει επί τόπου έρευνα πάνω στους πρόσφατους βομβαρδισμούς σχολείων και νοσοκομείων στη Συρία.
Πηγή: skai.gr