Πέθανε ο ηγέτης της συντηρητικής αναγέννησης στις ΗΠΑ, δικαστής Σκαλία

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 79 ετών, ο Άντονιν Σκαλία, ένας από τους πλέον συντηρητικούς δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Βρέθηκε νεκρός σε ιδιωτικό ράντσο όπου φιλοξενούνταν στο Τέξας, αφού δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα για πρωινό. Τα αίτια του θανάτου του δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά. «Ήταν ένας εξαίρετος άνθρωπος και δικαστικός, που τον θαύμαζαν και τον θεωρούσαν πολύτιμο οι συνάδελφοί του», ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου, Τζον Ρόμπερτς. «Ο θάνατός του είναι μία μεγάλη απώλεια για το Δικαστήριο και τη χώρα που τόσο πιστά υπηρέτησε».

Ο θάνατος του Σκαλία δίνει την ευκαιρία στον Δημοκρατικό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να αλλάξει την ισορροπία στο εννεαμελές Ανώτατο Δικαστήριο, προτείνοντας υποψήφιο που θα γείρει την πλάστιγγα στο 5-4 υπέρ των φιλελεύθερων. Το πιθανότερο πάντως είναι ότι θα αντιμετωπίσει σθεναρή αντίσταση στο Κογκρέσο, το οποίο ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, ειδικά με δεδομένο ότι η θητεία του στο Λευκό Οίκο λήγει σε λιγότερο από 12 μήνες.

Ο Σκαλία επελέγη για το Ανώτατο Δικαστήριο το 1986 από τον Ρεπουμπλικάνο τότε πρόεδρο Ρόναλντ Ρίγκαν και τις τρεις δεκαετίες που ακολούθησαν ηγήθηκε της αποκαλούμενης «συντηρητικής αναγέννησης» στο σώμα, όντας σταθερός πολέμιος του γάμου μεταξύ ομοφύλων, των αμβλώσεων, της κατάργησης της θανατικής ποινής και του περιορισμού της οπλοκατοχής.

Ήταν υποστηρικτής του οριτζιναλισμού, μίας συντηρητικής φιλοσοφίας που υπαγορεύει την ερμηνεία του πνεύματος και του γράμματος του Συντάγματος με γνώμονα τις σκέψεις και τις αντιλήψεις των συντακτών του, δηλαδή των ιδρυτών των Ηνωμένων Πολιτειών, που έζησαν στα τέλη του 18ου και στις αρχές του 19ου αιώνα.

Ήταν ωστόσο και πάγιος υποστηρικτής του δικαιώματος στην ιδιωτικότητα και πάντοτε υποστήριζε την ανάγκη καθαρογραμμένης νομοθεσίας – που θα καθιστά σαφές το έγκλημα και την τιμωρία – παρά συμβιβασμών που δημιουργούσαν γκρίζες ζώνες.

Οι θεωρίες του Σκαλία και η βαθιά έρευνα που έκανε για τις υποθέσεις που μελετούσε, είχαν επί δεκαετίες μεγάλη επιρροή τόσο στο Ανώτατο Δικαστήριο όσο και σε χαμηλότερα δικαστήρια ή νομικές σχολές.
Πηγή: skai.gr