Η Βρετανία θα συλλάβει τον Ασάνζ αν βγει από την πρεσβεία του Εκουαδόρ

Η Βρετανία έχει την υποχρέωση να εκδώσει στη Σουηδία τον Τζούλιαν Ασάνζ, άσχετα από την απόφαση επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών που εξετάζει αν ο ιδρυτής του WikiLeaks κρατείται παράνομα στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Αυτό διαμήνυσε σήμερα Πέμπτη το Λονδίνο, ουσιαστικά καταρρίπτοντας κάθε ενδεχόμενο να επιτραπεί η έξοδος στον κ. Ασανζ, ο οποίος παραμένει έγκλειστος στην πρεσβεία του Εκουαδόρ από τον Ιούνιο του 2012.

Σύμφωνα με το BBC, η επιτροπή του ΟΗΕ αποφάσισε υπέρ του κ. Ασάνζ, κρίνοντας ότι η παραμονή του στην πρεσβεία του Ισημερινού ισοδυναμεί με «αυθαίρετη κράτηση».

«Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι ο κ. Ασάνζ ουδέποτε κρατήθηκε αυθαιρέτως από το Ηνωμένο Βασίλειο, όμως αποφεύγει εσκεμμένα τη νόμιμη σύλληψή του επιλέγοντας να παραμείνει στην πρεσβεία του Ισημερινού», δήλωσε λίγη ώρα αργότερα εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.

Ο κ. Άσανζ ερευνάται στη Σουηδία για τη σεξουαλική κακοποίηση δύο γυναικών, όμως ακόμα δεν του έχουν απαγγελθεί επισήμως κατηγορίες, καθώς θα πρέπει πρώτα να υπάρξει συνέντευξη του κατηγορούμενου με εισαγγελέα.

Ο 44χρονος Ασάνζ αρνείται τους ισχυρισμούς περί βιασμού και υποστηρίζει ότι η έκδοσή του στην Σουηδία μπορεί να οδηγήσει σε προώθησή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρότατες κατηγορίες λόγω των διαρροών απόρρητων αμερικανικών στρατιωτικών εγγράφων στο WikiLeaks.
Πηγή: skai.gr