Η ΕΕ υποβάλει τις προτάσεις της για αποφυγή του Brexit μετά από «καλή πρόοδο»

Το επόμενο βήμα στις διαπραγματεύσεις για συμφωνία όσον αφορά τη σχέση της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνουν αύριο Τρίτη Βρυξέλλες και Λονδίνο, καθώς ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα υποβάλλει τις προτάσεις του για συμφωνία, μετά από την επίτευξη «καλής προόδου» στις έως τώρα συζητήσεις.

Το σχέδιο συμφωνίας, κατά τον κ. Τουσκ, θα υποβληθεί αύριο Τρίτη, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις 18 και 19 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, ο ευρωπαίος αξιωματούχος πρόσθεσε πως απομένουν ακόμα «ανοιχτά θέματα».

Η Ντάουνινγκ Στριτ από την πλευρά της παραδέχθηκε ότι χρειάζεται ακόμα «πολλή σκληρή δουλειά» για να επιτευχθεί μία ικανοποιητική συμφωνία εντός του μήνα, ώστε το δημοψήφισμα για παραμονή ή έξοδο της Βρετανίας από τη Ε.Ε. να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, όπως υπαγορεύει το ιδανικό σενάριο για τη βρετανική κυβέρνηση.



Η ανακοίνωση του κ. Τουσκ μέσω Twitter ήρθε μετά από ένα 24ωρο εντατικών διαπραγματεύσεων μεταξύ αξιωματούχων της Ε.Ε. και της βρετανικής κυβέρνησης. Είχε προηγηθεί το βράδυ της Κυριακής ένα ατελέσφορο δείπνο εργασίας μεταξύ του κ. Τουσκ και του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον στην Ντάουνινγκ Στριτ. Οι δύο άνδρες είχαν συμφωνήσει να παραταθούν για 24 ώρες οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών.

Το βασικό πρόβλημα στην ολοκλήρωση μιας συμφωνίας εξακολουθεί να είναι το θέμα της απαγόρευσης πρόσβασης κοινοτικών μεταναστών στα βρετανικά επιδόματα για εργαζόμενους. Ο κ. Κάμερον ζητούσε τα επιδόματα αυτά να αρχίσουν να δίνονται μόνο μετά από τέσσερα χρόνια εισφορών στο σύστημα από τον κάθε ευρωπαίοι κάτοικο της Βρετανίας.

Η συμβιβαστική πρόταση των Βρυξελλών είναι η τετραετής απαγόρευση απόκτησης των επιδομάτων να επιβάλλεται υπό τη μορφή του λεγόμενου «έκτακτου φρένου», δηλαδή μόνο εάν η Βρετανία μπορεί να αποδείξει ότι το σύστημα κρατικής πρόνοιας έχει όντως επιβαρυνθεί υπερβολικά και εφόσον υπάρξει έγκριση του φρένου από την πλειοψηφία των κρατών-μελών.

Η «χρυσή τομή» φαίνεται να δόθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία την Κυριακή ενημέρωσε τη Βρετανία ότι πιστεύει ότι οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή του «φρένου» ήδη πληρούνται, κάτι που σημαίνει ότι το Λονδίνο δεν θα χρειαστεί να ζητήσει την έγκριση των εταίρων του ώστε να περιορίσει την πρόσβαση κοινοτικών μεταναστών σε προνοιακά επιδόματα.

Ένα ακόμα «αγκάθι» στις προσπάθειες για συμφωνία είναι οι ενστάσεις που φέρεται να έχει εκφράσει η Γαλλία όσον αφορά τα βρετανικά αιτήματα για προστασία των κρατών-μελών που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες των «Financian Times», το Παρίσι έχει εκφράσει φόβους ότι το Λονδίνο θα αποκτήσει τη δυνατότητα να καθυστερεί τη λήψη σημαντικών αποφάσεων για τη χρηματοπιστωτική ασφάλεια στην ευρωζώνη με γνώμονα τα συμφέροντα του Σίτι, αν και η Βρετανία είναι εκτός του κοινού νομίσματος.

Οι προτάσεις του Λονδίνου έχουν προκαλέσει ενόχληση και στην ΕΚΤ, με δεδομένη την πρόταση του υπουργού Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν να θεμελιωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μία πολυ-νομισματική οντότητα, παρά το γεγονός ότι βάσει συνθήκης όλα τα κράτη-μέλη πλην Βρετανίας και Δανίας θα πρέπει εν τέλει να υιοθετήσουν το ευρώ.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο - skai.gr