Η Γαλλία μετατρέπει το 50% του χρέους της Κούβας σε επενδύσεις

Συμφωνία για τη μετατροπή του μισού χρέους της Κούβας προς τη Γαλλία σε επενδύσεις υπέγραψαν σήμερα Δευτέρα οι δύο χώρες, στο πλαίσιο της ιστορικής επίσκεψης του Ραούλ Κάστρο στο Παρίσι.

Η συμφωνία για μετατροπή του χρέους σε επενδύσεις έρχεται μόλις ένα μήνα μετά την απόφαση του Κλαμπ του Παρισιού για διαγραφή 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το δημόσιο χρέος που βαραίνει την Αβάνα, με αντάλλαγμα τη δέσμευση της κουβανικής κυβέρνησης να αποπληρώσει τα υπόλοιπα $2,6 δισεκ. μέσα στους επόμενους 18 μήνες.

Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους που διαγράφηκε – περίπου 4 δισεκ. δολάρια – οφειλόταν στη Γαλλία.

Με βάση τη συμφωνία της Δευτέρας, η γαλλική κυβέρνηση δέχεται να μετατρέψει τα 212 από τα 390 εκατομμύρια δολάρια που ακόμα της οφείλει η Κούβα σε ειδικό ταμείο για γαλλο-κουβανικά έργα στο νησί της Καραϊβικής.

«Η Γαλλία πηγαίνει πέρα από αυτό που συμφωνήθηκε στο επίπεδο του Κλαμπ του Παρισιού. Θέλουμε να μετατρέψουμε χρέη [...] σε χρήσιμες επενδύσεις», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο κ. Ολάντ, ενώ στο πλευρό στεκόταν ο κ. Κάστρο. Το Παρίσι έχει επιδιώξει σύσφιξη των σχέσεων με την Κούβα τους τελευταίους μήνες, με τον κ. Ολάντ να γίνεται την περασμένη άνοιξη ο πρώτος γάλλος ηγέτης που επισκέπτεται το νησί μετά από μισό αιώνα.

Ο κ. Ολάντ υποδέχτηκε τον κ. Κάστρο με αγκαλιά έξω από το Μέγαρο του Ελιζέ, ενώ στη συνέχεια δήλωσε «Ζήτω η Κούβα».

Παράλληλα, ο κ. Ολάντ κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να θέσουν τέλος στο εμπάργκο που έχουν επιβάλει στην Κούβα από τις αρχές της δεκαετίας του 1960. Ουάσιγκτον και Αβάνα έχουν ομαλοποιήσει τις διπλωματικές σχέσεις τους από το 2014, με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να έχει δηλώσει υπέρ της άρσης του εμπάργκο.

Ωστόσο, η υπόθεση έχει «παγώσει» στο Κογκρέσο, όπου η Ρεπουμπλικανική πλειοψηφία είναι αντίθετη στα σχέδια του Δημοκρατικού προέδρου.
Πηγή: skai.gr