Οικονομία, παιδεία, τεχνολογία, προστασία οι άξονες της ομιλίας Ομπάμα στο State of the Union

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα μίλησε σήμερα για τελευταία φορά με στο Κογκρέσο με αφορμή τον ετήσιο απολογισμό της θητείας του, το λεγόμενο και ως State of the Union. Σημειώνεται πως παρούσα στην ομιλία ήταν και η σύζυγος του Αμερικανού Προέδρου και πρώτη κυρία Μισέλ Ομπάμα.

Αναλυτικότερα στην ομιλία του ο Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε αρχικά: «Απόψε είναι η 8 χρονιά που βρίσκομαι μαζί σας για τη συγκεκριμένη ομιλία και αυτή την τελευταία φορά θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος.

Ζούμε σε μία περίοδο σημαντικών αλλαγών σε όλα τα επίπεδα. Ο στόχος δεν πρέπει να είμαι μόνο η εφετινή χρονιά αλλά τα επόμενα πέντε χρόνια, τα επόμενα δέκα χρόνια, το ίδιο το μέλλον. Γνωρίζω πως η εφετινή χρονιά είναι προεκλογική χρονιά και πολλοί από εσάς πιθανότατα έχετε χαμηλές απαιτήσεις από τον Πρόεδρο. Εγώ σας λέω λοιπόν πως ζητήματα όπως αυτό της οπλοκατοχής, των μισθών, της περίθαλψης και της εκπαίδευσης είναι μόνιμες και καθημερινές προτεραιότητες μου και δεν πρόκειται να αφήσω τίποτε στην τύχη, δεν θα αφήσω τίποτε ανολοκλήρωτο».

Στη συνέχεια ο Αμερικανός Πρόεδρος υπογράμμισε: «είναι γεγονός πως έχουμε ολοκληρώσει πολλά από αυτά που σχεδιάσαμε τα τελευταία 7 χρόνια. Είναι επίσης σίγουρο πως συναντήσαμε πολλά και σημαντικά εμπόδια. Δεν τα περάσαμε όλα, αλλά είναι βέβαιο πως δώσαμε τον καλύτερο μας εαυτό για τη χώρα μας και την ευημερία των πολιτών της. Το αύριο είναι σήμερα. Θα το αντιμετωπίσουμε με εσωστρέφεια ή με γενναιότητα; Υπάρχουν 4 βασικά ζητήματα για το μέλλον. 1ον πως θα έχουμε ισότητα στις προκλήσεις τις οικονομίας; 2ον πως η τεχνολογία θα βοηθήσει τη ζωή και θα σώσει τον πλανήτη; 3ον πως η χώρας μας θα είναι πιο ασφαλής από ποτέ και 4ον πως τελικώς η πολιτική θα απεικονίζει τον καλύτερο εαυτό μας.

Αναφορικά με την οικονομία οι ΗΠΑ έχουν την πιο ισχυρή και εύρωστη οικονομία στον κόσμο με τη μεγαλύτερη παραγωγή θέσεων εργασίας των τελευταίων δεκαετιών. Ειδικά φέτος διανύουμε την πιο καλή περίοδο σε αυτό το πεδίο όλων των εποχών ενώ παράλληλα έχουμε περιορίσει κατά 1/3 το δημοσιονομικό μας έλλειμα. Έχουμε κάνει χωρίς αμφιβολία αλλά απαιτείται ακόμη περισσότερη δουλειά ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε ξανά σε όλους τους πολίτες ίσες ευκαιρίες σε μία δίκαιη οικονομία.

Και στην παιδεία οφείλουμε να επενδύουμε καθώς μόνο έτσι μπορούμε να κάνουμε το μέλλον καλύτερο. Πρέπει να δώσουμε στα παιδιά μας πολλούς καλούς δασκάλους, πρέπει να τα επιμορφώσουμε περισσότερο σε κομμάτια όπως η τεχνολογία και κυρίως πρέπει να κάνουμε το πανεπιστήμιο εφικτή και απτή πραγματικότητα για όλους τους φοιτητές.

Οι τομείς της ασφάλισης και της περίθαλψης έχουν περάσει από χίλια κύματα επίσης όπως και το κομμάτι της συνταξιοδότησης. Είναι καθήκον μας να ενδυναμώσουμε τους συγκεκριμένους τομείς και όχι να τους καταδικάσουμε και να τους καταστρέψουμε.

Πιστεύω ακράδαντα επίσης πως έχουν γίνει και αρκετά λάθη τα τελευταία 7 χρόνια και υπήρξαν αρκετές διενέξεις και διαφωνίες αναφορικά με τις οικονομίες. Πιστεύω σαφέστατα πως η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι ο αέρας στους πνεύμονες της χώρας μας και θα πρέπει να ενισχυθεί, αλλά αυτό όχι σε βάρος των ίδιων των ανθρώπων. Είναι αδύνατο να γιγαντώνουμε τις επιχειρήσεις φτωχοποιώντας τους πολίτες. Άλλωστε οι επιχειρήσεις μεγαλώνουν μέσα από την δουλειά και θα πρέπει αυτή η δουλειά να φθάσει ξανά σε αυτή τη χώρα να αμείβεται ανάλογα».

Στον άξονα της τεχνολογίας ο Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε: «η ανακάλυψη, η καινοτομία και η πρωτοπορία είναι στο dna μας. Είναι αδύνατο να αποποιηθούμε το ποιοι είμαστε. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τον συγκεκριμένο τομέα. Πρέπει να στραφούμε με όλες μας τις δυνάμεις στις τεχνολογίες που εκμεταλλεύονται ανανεώσιμες πηγές. Το μέλλον του πλανήτη εξαρτάται από όλους μας όχι μόνο για κλιματικούς λόγους αλλά και για οικονομικούς λόγους. Εάν σήμερα επενδύσουμε στις ΑΠΕ θα καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε το ενεργειακό μέλλον και των επόμενων γενιών».

Στη συνέχεια ο Μ. Ομπάμα αναφέρθηκε στην ασφάλεια της χώρας χωρίς την απομόνωση «πολλοί μιλούν για αποδυνάμωση της χώρας έναντι των άλλων χωρών. Σας λέω το εξής με απόλυτη βεβαιότητα, η ΗΠΑ είναι η πιο δυνατή χώρα με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο. Οι αμυντικές δαπάνες μας ξεπερνούν τις συνολικές δαπάνες όλων των υπολοίπων. Δεν τίθεται θέμα για το ποια χώρα είναι επίσης η ασφαλέστερη. Σήμερα η ύπαρξή μας δεν μπορεί να απειληθεί ακόμη και από τη νέα μορφή τρομοκρατίας του ISIS. Ότι κι αν κάνουν, όσο κι αν δηλητηριάζουν το μυαλό των ανθρώπων, ανεξάρτητα από την προπαγάνδα που χρησιμοποιούν, θα είμαστε πάντα εκεί για να τους σταματήσουμε. Το ISIS θα πάρει τα ίδια μαθήματα που οι προκάτοχοί της στην τρομοκρατία πήραν. Ας παραδειγματιστούν από το τέλος του Μπαράκ Ομπάμα και της Αλ Κάιντα. Ακόμη και χωρίς αυτούς τους τρομοκρατικούς μηχανισμούς όμως η αστάθεια στον κόσμο θα υπήρχε. Δείτε την κρίση που βιώνει τόσα και τόσα χρόνια η Μέση Ανατολή. Οι λύσεις λοιπόν που καλούμαστε να δώσουμε δεν μπορεί να είναι μόνο πολεμικές αλλά και άλλου τύπου. Έχουμε αποδείξει πως βρισκόμαστε δίπλα σε κάθε αδύναμο που έχει ανάγκη βοήθειας και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε με στρατηγική και πειθαρχία».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρθηκε, όπως αναμενόταν και στην άρση του εμπάργκο στην Κούβα υπογραμμίζοντας: «τόσες δεκαετίες αποκλεισμού της Κούβας δεν επανέφεραν τη δημοκρατία, την ειρήνη και την ανάπτυξη στην Κούβα. Η άρση αυτής της κατάστασης από την πλευρά μας ήταν όχι μία κίνηση υποχώρησης στα ιδανικά μας αλλά μία κίνηση πραγματικής ηγεσίας. Είσαι δυνατός όταν έχεις τη δυνατότητα να κάνεις τη σωστή κίνηση τη σωστή στιγμή».

Ο Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε επίσης πως το Γκουαντάναμο θα κλείσει άμεσα και οριστικά και ανέφερε: «το Γκουαντάναμο δεν θα κλείσει μόνο γιατί κοστίζει αλλά κυρίως γιατί υπάρχουν άλλοι τρόποι να αντιμετωπίζεις τις καταστάσεις, υπάρχουν άλλες ειρηνικές και πολύ πιο πολιτισμένες μέθοδοι».

Αναφερόμενος τέλος στο μέλλον της χώρας σημείωσε
«Όλα όσα έχω αναφέρει ήδη στους τομείς της οικονομίας, της παιδείας και της υγείας είναι στο χέρι μας να τα επιτύχουμε. Για να έχουν όμως αντίκρισμα θα πρέπει να εργαστούμε πολύ στον τομέα της πραγματικής δημοκρατίας. Δεν είναι δυνατό όλοι να συμφωνούμε με όλους. Δεν είναι υποχρεωτικό να συμφωνούν επίσης όλες οι χώρες με εμάς. Αυτό δεν τις κάνει εχθρούς μας. Η διαφορετικότητα είναι βάση ανάπτυξης, Αυτό κανένας πρόεδρος δεν μπορεί να το καταφέρει μόνος του. Έχει ανάγκη όλους τους πολίτες, όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Εάν θέλουμε καλύτερη πολιτική δεν αρκεί απλά να αλλάξουμε πολιτικούς, δεν αρκεί να αλλάξουμε πρόεδρο. Οφείλουμε να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και ζούμε, να μετουσιώσουμε επιτέλους την πολιτική στο καλύτερο κομμάτι του εαυτού μας».




Πηγή: skai.gr - Γιάννης Χαραμίδης