ΕΕ: Εξάμηνη παράταση των οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέτεινε για διάστημα έξι μηνών τις οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλει στη Ρωσία για το ρόλο της στη σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσαν την Δευτέρα οι Βρυξέλλες.

Οι κυρώσεις αυτές είχαν υιοθετηθεί στις 31 Ιουλίου 2014 για έναν χρόνο, με αφορμή την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από την Ουκρανία. Όμως στις 31 Ιουλίου 2015 παρατάθηκαν για έξι μήνες, μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2016.

Δεδομένου ότι οι συμφωνίες του Μινσκ δεν θα έχουν εφαρμοστεί πλήρως μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2015, η διάρκεια των κυρώσεων παρατάθηκε, όπως αναμενόταν, ενόσω το Συμβούλιο θα συνεχίζει την αξιολόγηση της προόδου για την εφαρμογή τους.

Διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες είπαν ότι αυτή ενδεχομένως να είναι η τελευταία παράταση των κυρώσεων σε βάρος του ενεργειακού, χρηματοπιστωτικού και αμυντικού τομέα της Ρωσίας.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, αντιδρώντας στη νέα παράταση, υποστήριξε ότι η ενέργεια αυτή θα ενθαρρύνει το Κίεβο να παραβιάσει τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ.
Πηγή: skai.gr