Κλείσιμο

Σχεδόν 40 νεκροί από την επίθεση των Ταλιμπάν στο αεροδρόμιο της Κανταχάρ

Δεκάδες νεκροί και τραυματίες είναι ο επίσημος έως τώρα απολογισμός από την επίθεση ανταρτών Ταλιμπάν στο οχυρωμένο συγκρότημα του αεροδρομίου της Κανταχάρ, στο Αφγανιστάν.

Τουλάχιστον 37 άμαχοι, αστυνομικοί και στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και 35 τραυματίστηκαν κατά την επίθεση των ισλαμιστών, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα το αφγανικό υπουργείο Άμυνας, ενώ από την πλευρά των Ταλιμπάν εννέα ένοπλοι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν.

Οι Ταλιμπάν είχαν νωρίτερα ισχυριστεί ότι σκότωσαν 150 στρατιώτες κατά την έφοδο στο συγκρότημα. Η οργάνωση συνηθίζει να υπερβάλει στους απολογισμούς που δίνει στη δημοσιότητα.

Η επιχείρηση εκκαθάρισης του αεροδρομίου δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, καθώς ένας αντάρτης εξακολουθεί να αντιστέκεται, σχεδόν 24 ώρες μετά την έναρξη της επίθεσης.

Το οχυρωμένο αεροδρόμιο της Κανταχάρ – δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Αφγανιστάν – αποτελεί κοινό αρχηγείο των αφγανικών ενόπλων δυνάμεων και της πολυεθνικής συμμαχικής δύναμης που επιχειρεί στη χώρα από το 2004, αν και το μεγαλύτερο μέρος των συμμαχικών στρατευμάτων έχει αποσυρθεί από τα τέλη του 2014.

Εκπρόσωπος της NATΟϊκής δύναμης στο Αφγνανιστάν ανακοίνωσε πως έως τώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες ότι ανάμεσα στους νεκρούς συγκαταλέγονται και άνδρες της Συμμαχίας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το γεγονός ότι οι Ταλιμπάν κατόρθωσαν να περάσουν την εξωτερική περίφραξη του συγκροτήματος και να εισβάλουν στον χώρο συνιστά εντυπωσιακή αποτυχία για τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας, εγείροντας νέα ερωτήματα για τη δυνατότητα της Καμπούλ να αντιμετωπίσει το ισλαμιστικό αντάρτικο που μαίνεται εδώ και 11 χρόνια.
Πηγή: skai.gr