Η Μόσχα θέτει θέμα τουρκικών δυνάμεων στο Ιράκ στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Η Ρωσία θα θέσει το ζήτημα της παρουσίας στρατευμάτων της Τουρκίας στο βόρειο Ιράκ, χωρίς την άδεια της Βαγδάτης, σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που πραγματοποιείται σήμερα Τρίτη, σύμφωνα με ρωσική διπλωματική πηγή που επικαλείται το πρακτορείο ΙΤΑR TASS.

«Το θέμα θα τεθεί σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών» ανέφερε η διπλωματική πηγή, απορρίπτοντας προηγούμενες αναφορές ότι η Μόσχα ζήτησε χωριστή συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα. Δεν θα ληφθούν αποφάσεις μετά τις διαβουλεύσεις.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο τις 4 Δεκεμβρίου, η Τουρκία απέστειλε περίπου 130 στρατιώτες, άρματα μάχης και πυροβολικό στο βόρειο Ιράκ.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ δήλωσε ότι η Τουρκία ανέπτυξε δυνάμεις της χωρίς την άδεια της Βαγδάτης και προειδοποίησε ότι θεωρεί την κίνηση αυτή «εχθρική πράξη». Στις 6 Δεκεμβρίου, ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι είπε ότι η Βαγδάτη είχε το δικαίωμα να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια, συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής στο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εάν τα στρατεύματα της Τουρκίας δεν εγκαταλείψουν το έδαφος του Ιράκ μέσα σε 48 ώρες.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός κατήγγειλε εξάλλου τη Δευτέρα ότι το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου το οποίο εξορύσσει το Ισλαμικό Κράτος στα εδάφη που ελέγχει στην ιρακινή και τη συριακή επικράτεια, διακινείται λαθραία μέσω Τουρκίας.

«Έχουμε καθήκον να προστατεύσουμε τους στρατιώτες μας που παρέχουν εκπαίδευση στους συναδέλφους τους στο Ιράκ», υποστήριξε σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Πηγή: skai.gr