Πρόστιμο 103 εκατ. ευρώ στη Barclays για «βιαστική συναλλαγή» 2,7 δισ.

Πρόστιμο - ρεκόρ 102,7 εκατομμυρίων ευρώ επέβαλε η οικονομική ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου (FCA) στην Barclays επειδή, όπως διαπιστώθηκε, η τράπεζα δεν προέβη στους απαραίτητους ελέγχους της προέλευσης των χρημάτων σε μία συναλλαγή ύψους 2,64 δισεκατομμυρίων ευρώ, για λογαριασμό μιας ομάδας «σημαντικών πελατών της με πολιτική επιρροή», μεταδίδουν οι Financial Times.

Γνωστή στους κύκλους της τράπεζας και ως «η συναλλαγή – ελέφαντας» ή «η συμφωνία του αιώνα», η επίμαχη συναλλαγή έγινε το 2011 και η προμήθεια της Barclays για τις υπηρεσίες της ξεπέρασε τα 74 εκατομμύρια ευρώ.

Οι ελλιπείς φόρμες και το χρηματοκιβώτιο
Σύμφωνα με την FCA η τράπεζα όχι μόνο δεν επιβεβαίωσε την προέλευση των χρημάτων αλλά παρέλειψε ακόμη και τα ονόματα των πελατών σε κάποιες από τις φόρμες της συμφωνίας, ώστε να αποφύγει τους διπλούς ελέγχους από άλλα τμήματα του ιδρύματος. Μάλιστα οι λογαριασμοί των εμπλεκόμενων off-shore εταιριών άνοιξαν και έκλεισαν τόσο γρήγορα, που η τράπεζα βρέθηκε με τα χρήματα πριν την επιβεβαίωση της προέλευσής τους, σημειώνει στην τελική αναφορά της η FCA.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός πως οι εμπλεκόμενοι τραπεζίτες αγόρασαν ένα καινούργιο χρηματοκιβώτιο αποκλειστικά για τη φύλαξη των εγγράφων της συμφωνίας. Όταν οι ελεγκτές κατέφτασαν στην τράπεζα, λίγοι ήταν εκείνοι που γνώριζαν το δωμάτιο στο οποίο φυλασσόταν, ή ακόμα και την ύπαρξη του ίδιου του χρηματοκιβωτίου, προσθέτουν οι ελεγκτές.

Απαράδεκτη διευκόλυνση πολιτκά εκτεθειμένων προσώπων
Η τράπεζα υποστηρίζει από την πλευρά της πως κατά τους ελέγχους που διενήργησε δεν διαπίστωσε κάποια παρανομία αλλά FCA κατηγορεί την τράπεζα πως γνώριζε ότι στη συναλλαγή εμπλέκονταν «πολιτικά εκτεθειμένα άτομα» που θα μπορούσαν να καταχραστούν την πολιτική τους δύναμη για ίδιον όφελος.

Όμως αντί να ακολουθήσει τις τυπικές διαδικασίες, η Barclays «βιάστηκε να ολοκληρώσει την συναλλαγή», σχολιάζει η FCA,  χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» την «υπερπροσπάθεια» της τράπεζας να εξυπηρετήσει παρατύπως τους συγκεκριμένους πελάτες.

Τελικά η υπηρεσία δεν διαπίστωσε κάποια σύνδεση της συναλλαγής - μαμούθ με εγκληματική δραστηριότητα κι έτσι δεν αποκάλυψε τα ονόματα των εμπλεκόμενων. Ωστόσο υπογράμμισε πως τα άτομα αυτά ήταν ύποπτα και θα έπρεπε να έχουν περαιτέρω ελεγχθεί, βάσει και των κανονισμών της ίδιας της τράπεζας.

«Στην προσπάθεια της να κλείσει μια κερδοφόρα για αυτήν συμφωνία, η τράπεζα ρίσκαρε να υποθάλψει κάποια εγκληματική δραστηριότητα αγνοώντας τους κανονισμούς. Αυτό είναι απαράδεκτο», δήλωσε ο Μαρκ Στιούαρτ, διευθυντής του αρμόδιου τμήματος της FCA, υπογραμμίζοντας πως τέτοιες ενέργειες πλήττουν την αξιοπιστία του βρετανικού τραπεζικού συστήματος.

Το πρόστιμο που επιβλήθηκε για την μη τήρηση όλων των τυπικών διαδικασιών διαφάνειας, είναι το μεγαλύτερο που έχει επιβληθεί ποτέ σε τράπεζα της χώρας από την FCA. Μάλιστα η χρηματική ποινή, που ξεπερνά κατά 28,7 εκατομμύρια ευρώ την προμήθεια της τράπεζας, θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη εάν η τράπεζα δεν είχε συνεργαστεί «αμέσως και πλήρως» με τις ελεγκτικές υπηρεσίες, σημειώνει η FCA.


Πηγή: Πηγές: Financial Times / CNN - Επιμέλεια: Πάνος Σάκκας