Αυστηρότερα μέτρα ελέγχου της προσφυγικής ροής στη Σλοβενία

Περίπου 5.000 πρόσφυγες βρίσκονται στη Σλοβενία, σύμφωνα με τις αρχές, περιμένοντας να φύγουν για την Αυστρία που το τελευταίο μόνο 24ωρο δέχθηκε 6.675 πρόσφυγες και μετανάστες από τα κέντρα υποδοχής της Σλοβενίας.

Το βράδυ της Πέμπτης, 3.300 πρόσφυγες έφθασαν στη σλοβενική πόλη Ντόμποβα με τρία τρένα από την Κροατία και άλλα δύο τρένα στα οποία επιβαίνουν 2.200 πρόσφυγες αναμένεται να φθάσουν το μεσημέρι στην περιοχή.

Μετά και την έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στη Σλοβενική Βουλή για την προσφυγική κρίση, η Σλοβενία φαίνεται να αλλάζει την πολιτική των «ανοιχτών θυρών» που ακολουθούσε μέχρι τώρα και ότι τις επόμενες μέρες ενδέχεται να τοποθετηθούν «εμπόδια» στα σύνορα Σένγκεν με την Κροατία.

Αυστηρότερα μέτρα ελέγχου στα νότια σύνορα και περιορισμό της καθημερινής ροής προσφύγων πρότειναν στις τοποθετήσεις τους ο πρόεδρος της χώρας, Μπόρουτ Πάχορ, ο οποίος ζήτησε να «μπει τάξη» στα σύνορα με την Κροατία και ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS) Γιάνεζ Γιάνσα, ο οποίος χαρακτήρισε την κατάσταση με τους πρόσφυγες χαοτική και ανεξέλεγκτη.

Ο Μπόρουτ Πάχορ πρότεινε ένα «εθνικό σχέδιο δράσης», τονίζοντας ότι η Σλοβενία θα πρέπει να αντιμετωπίσει την κρίση των προσφύγων απουσία μίας ευρείας ευρωπαϊκής απάντησης.

Ο πρόεδρος της Σλοβενίας εστίασε στην προστασία των συνόρων και στον περιορισμό των καθημερινών αφίξεων των μεταναστών και προέτρεψε για περισσότερα κονδύλια για την αστυνομία και το στρατό.

Ο πρωθυπουργός, Μίρο Τσέραρ αντέκρουσε από το βήμα της Βουλής τις κατηγορίες ότι δεν προλαβαίνει τις εξελίξεις και ότι ευθύνεται για «τη μαζική παράνομη είσοδο μεταναστών»  και ότι η Σλοβενία θα μετατραπεί σε θύλακα με χιλιάδες μετανάστες, «μεταξύ των οποίων, και εξτρεμιστές ισλαμιστές».

Ο Σλοβένος πρωθυπουργός τόνισε πως δεν υλοποιούνται οι δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι χώρες στην πρόσφατη Σύνοδο ΕΕ - Βαλκανίων για το προσφυγικό και ανακοίνωσε ότι η Σλοβενία θα πρέπει να ενισχύσει τα μέτρα ασφάλειας τις επόμενες μέρες, ακόμη και με τεχνητά εμπόδια, αν η προσφυγική ροή δεν μειωθεί σημαντικά.

Ο κρατικός σλοβενικός τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε την Πέμπτη την πληροφορία ότι στη Σλοβενία έφθασε συρματόπλεγμα μήκους 125 χιλιομέτρων για την προστασία των συνόρων Σένγκεν.

Στην αρχή της προσφυγικής κρίσης, ο Μίρο Τσεράρ απέρριπτε οποιαδήποτε σκέψη τοποθέτησης φράχτη στα σύνορα και την «πολιτική των τειχών στην Ευρώπη», αλλά τόνιζε και τη σημασία των σλοβενικών συνόρων Σένγκεν προς την Κροατία, αναμένοντας ότι οι χώρες της ζώνης Σένγκεν θα στείλουν 400 αστυνομικούς για να βοηθήσουν τη σλοβενική αστυνομία, αλλά μέχρι τώρα έφθασαν μόνον 50 αστυνομικοί.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Hina/STA