Επίθεση Ερντογάν στη διεθνή κοινότητα μετά τη σαρωτική του νίκη στις εκλογές

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έκανε σήμερα έκκληση στη διεθνή κοινότητα να σεβαστεί το αποτέλεσμα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών που έδωσε στο κόμμα του της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ποσοστό σχεδόν 50%.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, αφού προσευχήθηκε σε τέμενος της Κωνσταντινούπολης, ο Ερντογάν είπε ότι ο λαός ψήφισε υπερ της σταθερότητας και της ενότητας έπειτα από την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού στις εκλογές του Ιουνίου.

Το ισλαμιστικό κόμμα του Ερντογάν AKP κατέγραψε χθες αναπάντεχη σαρωτική νίκη οδηγώντας έτσι και πάλι τη χώρα στη μονοκομματική διακυβέρνηση, ένα εκλογικό αποτέλεσμα το οποίο θα ενισχύσει την εξουσία του προέδρου αλλά το οποίο πολλοί φοβούνται ότι θα προκαλέσει κοινωνικό διχασμό.

"Ας γίνουμε ένα, ας είμαστε αδελφοί και όλοι μας μία ενωμένη Τουρκία", δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος εξαπάλυσε επίθεση εναντίον του διεθνούς Τύπου για την κριτική που, όπως ο ίδιος είπε, άσκησε εναντίον του.

"Έτσι αντιλαμβάνεστε εσείς τη δημοκρατία;", είπε. "Τώρα ένα κόμμα με περίπου 50% στην Τουρκία πήρε την εξουσία...Αυτό θα πρέπει να γίνει σεβαστό από ολόκληρο τον κόσμο, αλλά δεν βλέπω τέτοια ωριμότητα".

Το AKP έλαβε χθες κάτι λιγότερο από το 50%, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, γεγονός που του δίνει 316 από τις 550 έδρες στο κοινοβούλιο και πολύ υψηλότερο ποσοστό από αυτό που ανέμεναν ακόμη και στελέχη του κόμματος.

Νωρίτερα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί μήνυμα προς τους Κούρδους ενόπλους στη νοτιοανατολική Τουρκία ότι η βία δεν μπορεί να συνυπάρχει με τη δημοκρατία.

Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας συγκρούονται με τους ενόπλους του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στο κυρίως κουρδικό νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας σε μία έκρηξη βίας μετά την εκεχειρία που κατέρρευσε τον Ιούλιο.
Πηγή: skai.gr