Τουσκ: Δεν μπορούμε να ρίξουμε όλο το βάρος σε Ελλάδα και Ιταλία

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τόνισε μετά την μαραθώνια συνάντηση των «28» στις Βρυξέλλες: «Συμφωνήσαμε ότι εάν δεν λάβουμε μέτρα και κάνουμε σαν να μην συμβαίνει τίποτα, η Συμφωνία του Σέγκεν (κατάργηση ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της Ευρώπης), δεν πρόκειται να επιβιώσει».

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν Τουσκ και Γιούνκερ, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συζήτηση που έγινε υπογραμμίζοντας ότι ήταν καλύτερη του αναμενομένου.

Οι ηγέτες της Ευρωζώνης συμφώνησαν να στηρίξουν τις τρεις χώρες Τουρκία, Λίβανο, Ιορδανία, που δέχονται το μεγάλο κύμα των προσφύγων, αλλά και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και τον ΟΗΕ που περιθάλπουν τέσσερα εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες στην περιοχή. Χρηματοδοτική στήριξη θα δοθεί επίσης στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (ΠΓΔΜ, Σερβία).

Ο Τουσκ έκανε λόγο για εκατομμύρια πρόσφυγες που θέλουν να γλιτώσουν από τον πόλεμο στη Συρία. Πρόσθεσε πως «το χάος στα εξωτερικά μας σύνορα πρέπει να λήξει και ότι θα πρέπει να υπάρξει κοινή ευθύνη. Δεν μπορούμε να ρίξουμε όλο το βάρος σε Ελλάδα και Ιταλία και θα πρέπει να στηρίξουμε αυτές τις χώρες».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασε την ανάγκη να υπάρξει «στενή συνεργασία με την Τουρκία, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο όσο το φανταζόμασταν. Η επίσημη πρόταση της Τουρκίας, είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που χρειαζόμαστε».

«Η πρόταση της Άγκυρας σημαίνει ότι θέλουν να υπάρξει μία ασφαλής ζώνη στη βόρεια Συρία, να υπάρχει στρατιωτική παρουσία. Είναι ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο για εμάς. Είναι σημαντικό να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας για το προσφυγικό για αυτό θα πρέπει να συνεχίσουμε τη συζήτηση με τις τουρκικές αρχές, θα έχουμε επαφές με τον Πρόεδρο Ερντογάν το Νοέμβριο» είπε και συνέχισε:

«Θα συναντηθούμε επίσης με τον πρωθυπουργό Νταβούτογλου στη Νέα Υόρκη. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι ξεκίνησε η συζήτηση με την Τουρκία».


Για την Ελλάδα και την Ιταλία συμφωνήθηκε ότι μέχρι τέλος Νοεμβρίου θα είναι έτοιμα και θα λειτουργήσουν στις χώρες τα κέντρα καταγραφής προσφύγων, όπου θα γίνεται και το «φιλτράρισμα» μεταξύ των πολιτικών και των οικονομικών προσφύγων. Οι τελευταίοι θα οδηγούνται πίσω στις χώρες τους, ενώ όσοι χαρακτηρίζονται πρόσφυγες θα διαμοιράζονται σε όλες τις χώρες με βάση και τις αποφάσεις μετεγκατάστασης που λήφθηκαν.

Ο Τουσκ σημείωσε: «Είμαι πεπεισμένος και εγώ και οι Ευρωπαίοι ηγέτες ότι χωρίς έλεγχο των εξωτερικών συνόρων δεν έχουμε καμία τύχη ως ΕΕ». Υπογράμμισε ότι «ξεκίνησε και μια συζήτηση που θα συνεχιστεί σχετικά με την προώθηση μιας ενιαίας πολιτικής ελέγχου των εξωτερικών συνόρων». Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναγνώρισε ότι πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα που αφορά και την εθνική κυριαρχία και για το λόγο αυτό «οι συζητήσεις θα γίνουν με προσοχή».
Πηγή: skai.gr